Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Verena Rodin är Nya Sotenäspartiets toppnamn inför höstens kommunval.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nya Sotenäspartiet går till val

Det har gått 26 år sedan Nya Sotenäspartiet bildades. Fortfarande har man inflytande på politiken i Sotenäs. Och så ska det fortsätta att vara, menar Verena Rodin, som är partiets toppnamn inför höstens val.

– Jag tror att det finns dem som inte håller på något av de traditionella partierna. Ett lokalt partis stora styrka är att man verkligen ser till de lokala frågorna, säger Verena Rodin.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Nya Sotenäspartiet är sprunget är just en lokal fråga.

– När kommunen beslutade om att ta ut båtplatsavgifter vid bryggor till friköpta sjöbodar, blev det opinion mot detta över hela Sotenäset. Det bildades en sjöbodsförening. Det var 1982. Ur den bildades Nya Sotenäspartiet. Vi gjorde ett bra första val 1985 och fick sju mandat.

Riktigt så stort är inte partiet längre. Vid 2006 års kommunval nådde man upp till 6,3 procents stöd – eller motsvarande tre mandat.

– Vår målsättning är att minst behålla dem, men helst vill vi såklart öka.

Precis som de andra partierna lyfter Nya Sotenäspartiet fram vikten av nya arbetstillfällen och bostäder till folk med alla sorters plånböcker.

– Vi tycker även att det är viktigt att det finns skolor nära till hands. För unga barnfamiljer är det ofta avgörande när man väljer vart man vill bosätta sig, säger Verena Rodin.

Och så värnar Nya Sotenäspartiet - kanske hårdare än något annat parti i kommunen – om vikten av att hålla kustremsorna öppna och tillgängliga för allmänheten.

– Det finns mark i inlandet även i vår kommun som kan exploateras för bostäder. Det är bara några kilometer till havet hur man än ser på det. Med en utbyggnad av bostäder på landet, så är det också vikigt att prioritera att bygga ut cykelvägarna. Det har vi inom Sotenäsalliansen börjat med under den här mandatperioden.

Är siktet inställt på att ingå i Sotenäsalliansen även efter höstens val?

– Tanken är att vi ska ha ett samarbete med alliansen. Det har fungerat ganska bra den här mandatperioden. Varje parti i alliansen får yttra sig och vi kan diskutera olika frågeställningar, innan vi tar beslut.

Hur ser återväxten inom partiet ut?

– Det är många som är lite äldre, men vi får också nya och lite yngre medlemmar. Ett par av namnen på vår lista till höstens kommunval är nya och båda de personerna är under 50 år.