Ödesdag för misstänkta bröderna i Lisa-fallet

Bröderna som misstänks för mordet på Lisa Holm måste häktas om i dag eller släppas. Kriminologen Jerzy Sarnecki imponeras av polisens tystnad kring utredningen.

ANNONS
|

- Ja, det är ovanligt tyst och det hedrar poliserna. Det brukar polisen generellt inte klara. Ni journalister brukar vara väldigt duktiga på att locka ur polisen både det ena och det tredje, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholm universitet.

Lars Johansson, är tillförordnad chef för utredningar av grova brott i Skövde och polisens förundersökningsledare i Lisa-fallet.

- Att det inte läcker kan ju bero på att utredningen ligger här och inte i Stockholm eller Göteborg, säger han.

I dag har bröderna, 31 år och 35 år gamla suttit häktade i två veckor på sannolika skäl misstänkta för mord och är tidigare ostraffade. I dag måste misstankarna prövas igen av Skaraborgs tingsrätt.

ANNONS

Bröderna förnekar brott och har överklagat tingsrättens tidigare häktningsbeslut. I förra veckan förlorade de i hovrätten och överklagade då till Högsta domstolen som i sin tur avvisade ärendet. Enligt HD hade det inte framkommit tillräckliga skäl för att pröva överklagandet.

I samband med överklagan krävs dock att åklagaren yttrar sig i sak. Sannolikt har delar av den bevisning som kan presenteras i dag redan prövats av hovrätten och Högsta domstolen.

- Som misstänkt har man rätt till omprövning var 14:e dag och beslutet i hovrätten och Högsta domstolen stärker en begäran om omhäktning, säger Lars-Göran Wennerholm, vice chefåklagare i Skövde.

Polisen är mycket förtegen kring utredningen. Tidpunkten för när Lisa Holm dog och på vilket sätt hon bragts om livet har inte offentliggjorts.

- Vi har bara ett preliminärt obduktionsprotokoll och vi väntar på det slutgiltiga och det kan dröja innan vi får det, säger Lars-Göran Wennerholm.

Enligt 31-åringens advokat, Thomas Ört, håller inte den bevisning han sett hittills för en omhäktning.

- Jag förväntar mig att min klient försätts på fri fot. I övrigt har jag yppandeförbud, säger han.

35-åringens advokat Inger Rönnbäck hade inga kommentarer på måndagen men har tidigare hävdat att bevisningen mot hennes klient också är otillräcklig för en häktning.

ANNONS

Jerzy Sarnecki tror dock att polisen sitter inne på mer uppgifter.

- Det råder förundersökningssekretess som polisen för en gång skull lyckas hålla och det är bra, för det ska inte läcka. Jag ser det som sannolikt att bröderna blir omhäktade i dag. Mitt intryck är att det krävs ganska mycket av en tingsrätt att säga nej i det här skedet av processen, säger han.

  • Söndag 7 juni: 17-åriga Lisa Holm stänger kaféet i byn Blomberg på Kinnekulle och sms:ar till föräldrarna att hon är på väg hem på sin moped. När hon inte kommit hem åker en av föräldrarna till kaféet och hittar mopeden parkerad med nycklarna i. Försvinnandet anmäls till polisen.
  • Måndag 8 juni: Polisen klassar fallet som särskild händelse. En handske hittas i ladan mittemot kaféet.
  • Tisdag 9 juni: Polisen går ut med namn och bild på flickan. Delar av en mobiltelefon hittas.
  • Onsdag 10 juni: Brottsrubriceringen uppgraderas från olaga frihetsberövande till människorov. Missing people sätts in i sökarbetet. Flera föremål som tillhör Lisa Holm hittas.
  • Torsdag 11 juni: Polisen har fått in 700 tips och har genomfört ett hundratal förhör.
  • Fredag 12 juni: Ytterligare fynd görs. Tre personer, två män och en kvinna, förhörs om försvinnandet. En kropp hittas i sökområdet.
  • Lördag 13 juni: Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats död. De tre som hämtats till förhör anhålls natten till lördag. Två är misstänkta för mord och en för grovt skyddande av brottsling.
  • Söndag 14 juni: Fullsatt i Sankta Helena kyrka i Skövde när det hålls minnesgudstjänst för Lisa Holm.
  • Måndag 15 juni: Högen av blommor, ljus och hälsningar växer utanför kaféet. En av de misstänktas advokat hoppar av målet efter anmälan om jäv.
  • Tisdag 16 juni: De båda männen häktas i Skaraborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord, den högre misstankegraden. Kvinnan häktas, skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.
  • Tisdag 23 juni: Båda männen, som överklagat häktningsbeslutet, blir kvar i häktet, efter beslut i Göta hovrätt. Kvinnan släpps men är fortfarande misstänkta för skyddande av brottsling.
  • Torsdag 25 juni: Den misstänkta kvinnan får lämna landet då hon belades inte med något reseförbud. Enligt åklagaren Lars-Göran Wennerholm saknar det betydelse för utredningen att kvinnan inte längre befinner sig i Sverige.
  • Fredag 26 juni: Högsta domstolen (HD) prövar inte häktningen av de två bröder som är misstänkt för mordet på Lisa Holm, 17 år, på Kinnekulle. Därmed står tingsrättens och senare hovrättens beslut.
  • Källa: TT och GP

    ANNONS