”Behöver inte vara en kriminell handling”

Länsstyrelsens rovdjursspårare och inspektörer har också tidigare funnit varg med blyhagel under skinnet. Men detta behöver inte innebära jaktbrott, menar besiktningsman Göte Johansson i Dals Långed – inte långt ifrån där den nu aktuella vargen från Kroppefjäll sköts.

ANNONS
|

Han hade i går inte hört talas om att man funnit hagel i alfahonan från Kroppefjäll.

– Man kan inte blunda för att det sker viss illegal jakt. Det är vi ganska säkra på. Vi vet att det kommit in ett mindre antal påskjutna vargar till SVA förut också. Det kan vara illegal jakt, men också vara så att någon använt sig av §28 i jaktförordningen, som säger att man får försvara sitt djur om man befarar angrepp.

– Som jägare har jag dock svårt att förstå att någon skjuter med hagel på långt håll mot varg. Man kan spekulera i att någon värnat hunden och skjutit men att vargen har kunnat lämna platsen. Det är inte kriminellt. Men anmäler man till polisen väntar utredning. Licenser och vapen dras in under tiden. Jag säger inte att det här fallet är sådant. Men det kan vara en möjlighet. Sedan är det förstås olagligt att inte anmäla en sådan händelse till polisen, fast det är ju en annan fråga.

ANNONS

Hur är läget runt d ig där uppe i Dalsland med vargen?

– Vi har vargrevir på Kroppefjäll, i Dals Ed, Nössemark och på Bredfjället.

ANNONS