Åtalas för yxattack och kidnappning

Offret ska ha blivit slagen med en yxa i huvudet och slängd i bagaget på en bil, knivskuren och slagen och slutligen lämnad bunden vid en skogsväg. De misstänkta skyller på varandra.

ANNONS
|

Det var den 11 april som en kvinna fördes bort från sitt hem i Färgelanda. Enligt åklagaren var det två kvinnor och en man som tillsammans rövade bort henne. De båda kvinnorna, 24 och 44 år gamla, ska ha varit beväpnade med yxa och nåt "kättingliknande" tillhygge och ska båda ha slagit sitt offer, bland annat i huvudet. Kvinnan påstås därefter ha lagts i bagageutrymmet på en bil och körts till en skogsväg i närheten av Högsäter. Under färden ska hon ha blivit fortsatt slagen med ett fälgkors samt knivhuggen, och hotad till livet.

Kvinnan har i förhör berättat att hon var övertygad om att kidnapparna skulle döda henne. Under färden kastade kvinnan ut föremål, som en varningstriangel och ett reservhjul för att någon skulle kunna följa spåren.

ANNONS

– Jag såg till att det var blod och fingeravtryck innan jag kastade ut det, har hon berättat för polisen.

Det hon slängt ut hittades senare och hennes blod fanns på nåt av föremålen.

– Jag menar att de visar att målsägandes berättelse är riktigt och styrker hennes tillförlitlighet, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson.

Slutligen drogs hon ur bilen vid en grusgrop och misshandlades grovt av de båda kvinnorna enligt åklagaren. Åklagaren beskriver bland annat att de försökte bryta av offrets ben och en av kvinnorna ska ha dragit i offrets arm så att axeln hoppade ur led. Vid misshandeln ska kvinnans händer ha bundits med ett buntband och hon lämnades kvar på ensam på platsen.

När hon lämnats ensam kunde hon dock söka hjälp och i samband med det larmades polisen. Kvinnan ville först inte berätta vilka förövarna var eftersom hon fruktade att de skulle ge sig på hennes anhöriga. Men till slut namngav hon de tre som nu åtalas för kidnappningen.

– Målsägandes uppgifter var väldigt viktiga, men även andra iakttagelser har varit betydelsefulla, berättar Caroline Fransson.

Även om de två kvinnorna är de som har stått för våldsutövandet menar åklagaren att mannen, en 30-åring, är delaktig, bland annat genom att föreslå vart offret skulle köras och även försett kvinnorna med buntband att binda henne med. Vad motivet till kidnappningen skulle vara vet inte Caroline Fransson.

ANNONS

– Jag kan faktiskt inte svara på det. Det framkommer i utredningen lite olika skäl, både från målsägande som spekulerat i det och en av de åtalade som vidgår vissa delar.

De tre misstänkta nekar alla till brott, men en av kvinnorna har medgett vissa omständigheter.

– Hon vitsordar att hon varit med och medger att hon kört bilen, men förnekar att hon utövat något våld och att hon tvingat målsäganden till något. Hon har tvärtom underlättat för målsägande att ta sig därifrån genom att köra så hon kunde ta sig ur bilen, säger advokaten Joel Johnard, som försvarar den 24-åriga kvinnan.

24-åringen har i polisförhör pekat ut den 44-åriga kvinnan som den drivande, och har för polisen berättat att hon försökte få den äldre kvinnan att avbryta misshandeln vid grusgropen. 44-åringen å sin sida hävdar att det är den yngre kvinnan som utfört misshandeln och att 24-åringen och kidnappningsoffret har i efterhand kommit överens om att peka ut henne eftersom de är arga på henne.

Den 30-årige mannen förnekar helt inblandning och hävdar att brottsoffret ljuger.

– Han förnekar rakt av. Har inte varit på plats och inte varit med, säger hans försvarsadvokat Tommy Nilsson.

Den yngre av kvinnorna åtalas också, tillsammans med en 21-årig man, för bland annat misshandel av en man i Billingsfors. Misshandeln ska ha ägt rum i oktober förra året och har inget med kidnappningen av kvinnan att göra.

ANNONS
ANNONS