Ökning. Allt fler vill lära sig att rida igen i Färgelanda.
Ökning. Allt fler vill lära sig att rida igen i Färgelanda.

Allt fler börjar på ridklubben

När Saab gick i konkurs minskade även antalet ridelever i Färgelanda. Efter några tuffa år ser nu trenden ut att vända.

ANNONS
|

Sedan Svenska ridsportsförbundet startade sin verksamhet 1993 har medlemsantalet minskat från omkring 220 000 till dagens 150 000. Ett tapp på 70 000 personer.

Även på Färgelanda ridklubb har minskningen märkts av.

- Vi hade en väldig nedgång i samband med Saab-konkursen 2011. När folk blev arbetslösa hade vi många som gav det som skäl. De vågade inte fortsätta med ridplats när inkomsten var osäker. Det var ett väldigt tydligt samband, säger Marianne Göthberg, ridskolechef i Färgelanda.

Annica Feltendal, informatör på Svenska ridsportförbundet, berättar att intresset var stort på 1970- och 80-talen, för att sedan plana ut på 1990-talet.

ANNONS

Något verkar ha vänt, för de senaste två åren har siffrorna gått uppåt, menar hon.

- Det är både yngre och framför allt lite fler äldre som kommer. Vi har sett en trend på senare tid att vuxna, som kanske red själva som barn och sedan inte har ridit på massor av år, kommer tillbaka. De tar upp intresset igen, säger Annica Feltendal.

Den bilden delas av Marianne Göthberg.

- Med tiden har det sakta ökat, bara det sista halvåret har det ökat ganska ordentligt igen. Vi märker det på antalet elever som kommer till, och har startat flera nya grupper med små barn. Det går upp och ner, men nu har det gått åt rent håll. Det känns jättetrevligt och vi hoppas det fortsätter, säger hon.

ANNONS