Presentation. I onsdags presenterades den nya boken för Dalslands folkhögskola. Från vänster: Sven Selstam, Sara Ahmed, Mohammed Abuossba, Souzan Almasris, Christina Fröjd och Youssef Alahmed.
Presentation. I onsdags presenterades den nya boken för Dalslands folkhögskola. Från vänster: Sven Selstam, Sara Ahmed, Mohammed Abuossba, Souzan Almasris, Christina Fröjd och Youssef Alahmed.

Berättelser om resan från Syrien till Färgelanda

En kurdisk bonde, ett hinder av falsk demokrati, en svår resa och generationer på flykt. Fyra olika historier från nyanlända i Färgelanda har nu sammanfattats och blivit en bok.

ANNONS
|

Det var i januari som förlaget Selstam kontaktade Färgelanda kommun då de ville producera en bok med syriska flyktingars egna berättelser. Därefter inleddes ett arbete med SFI-lärare och elever.

– Vår tanke var att man skulle få skriva sin berättelse med den svenskan som man kunde för tillfället. Men berättelserna var alldeles för viktiga och därför fick man skriva på sitt modersmål. Därefter har texterna översatts och nu står boken färdig, säger SFI läraren Christina Fröjd.

– Det är en viktig bok för integrationen. Nu har vi en tanke att låta högstadieeleverna i årskurs nio läsa boken och därefter göra ett arbete om den, säger förläggaren Sven Selstam.

ANNONS

I onsdags var författarna, SFI lärare och förlaget på plats för att presentera boken. Författarna fick då möjlighet att läsa upp ett stycke från boken.

" ... och han brukade be min farbror räkna upp hans barn för honom. Du har en dotter i Irak, en son i Jemen, två söner i Syrien, en son i Österrike och en dotter i Sverige."

Citatet kommer från en av författarna, Mohammed Abuossba. Även Youssef Alahmed och Souzan Almasris har beskrivit sina upplevelser om resan från Syrien till Färgelanda.

– Jag önskar att alla odlar kärlek till varandra. Det finns ett uttryck på arabiska: "När man odlar något som är bra så skördar man bra saker. Om man odlar något som är dåligt så blir skörden dålig, sade Souzan Almasris när hon presenterade sin del.

Joseph är också en av författarna. Han kunde däremot inte närvara på bokpresentationen och i stället läste Sara Ahmed upp delar av det som han skrivit. Bland annat berättar han om hur han i dag lever ett stabilt och lugnt liv, fyllt av säkerhet och välfärd i Färgelanda.

– Jag tycker mycket om Sverige och är tacksam för allt som givits mig. Jag känner att det här landet har gett mig ett stort lån och jag vill lämna tillbaka detta lån genom att vara en bra medborgare.

ANNONS
ANNONS