Beslut om renovering bakom ny skoldebatt

Kommunstyrelsen i Färgelanda har valt att stoppa etapp två av renoveringen av Höjdenskolan. Ett beslut som återigen rör upp känslor kring den omdebatterade skolan.

ANNONS
|

Turerna kring Höjdenskolan i Färgelanda har varit många. Skolan stängdes 2010 för att kommunen endast skulle ha en skolenhet i centralorten, Valboskolan.

Men det förra styret med S, V och L beslutade att skolan återigen skulle tas i bruk och avsatte 2017 en budget på 17,6 miljoner för renoveringen av lokalerna.

Upphandlingen för arbetet misslyckades dock och sommaren 2018 tillsattes ytterligare nio miljoner. Beslutet kritiserades av oppositionen men byggnadsarbetet påbörjades som planerat i augusti. Renoveringen skulle färdigställas i två etapper varav den första beräknas vara klar vid årsskiftet.

Nu har ett nytt beslut kring skolan väckt känslor och debatt. Den nya kommunstyrelsen har nämligen valt att stoppa den andra etappen av renoveringsarbetet.

ANNONS

– I den planen ingick inte förskolan, matsalen och köket som också behöver rustas upp. Vi vill få ett helhetsgrepp innan vi investerar mer pengar, säger Tobias Bernhardsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

I samband med detta togs även beslutet att en nulägesanalys ska göras över samtliga skol- och förskolelokalers status. Analysen ska vara färdig i mars.

– Då kan vi landa i en investeringsplan för alla verksamheter. Det finns en del att göra på Valboskolan och övriga lokaler, säger han.

Oppositionsrådet kritisk mot beslutet

I det pågående arbetet gör man i ordning två av Höjdenskolans flyglar samt bygger en ny skolgårdsmiljö. Den sista flygeln, där det pågår undervisning, skulle sedan renoveras efteråt. Beslutet att inte fullfölja etapp två får kritik från oppositionen.

– Vi gjorde en tillfällig uppfräschning av flygel A 2017 eftersom vi startade upp verksamhet där. Det här beslutet sänder inga bra signaler till våra barn eller personalen som använder lokalerna, säger oppositionsrådet Ulla Börjesson (S).

Hon tror att det hade varit billigare att fullfölja planen eftersom det finns en färdig upphandling för arbetet och hon ställer sig även frågande till syftet med nulägesanalysen som ska göras.

– Det är väl bra i sig, men finns det någon tanke om vad det ska leda till, undrar hon.

ANNONS

Tobias Bernhardsson vill i sin tur avvakta resultatet från rapporten innan han kan svara på skolverksamhetens framtid.

– Vi får lägga hela pusslet först och ha analysen som grund för framtida planering. Sen får vi använda de nyrenoverade lokalerna på bästa sätt, säger han.

ANNONS