Oppositionsrådet Tobias Bernhardsson (C).
Oppositionsrådet Tobias Bernhardsson (C).

C-ledare: "Det finns ett glapp"

Kommunstyrelsen har inte antagit någon plan för hur man ska kontrollera sin egen verksamhet sedan 2014. Nu måste politikerna anta en ny, menar Tobias Bernhardsson (C).

ANNONS
|

2013 antog politikerna en plan för hur kommunstyrelsen skulle kontrollera sina egna verksamheter under 2013-2014. Efter det har något ny beskrivning inte klubbats igenom. Allvarligt, menar oppositionsrådet Tobias Bernhardsson (C).

- Det finns ett stort glapp där vi som kommunstyrelse inte fullföljer det vi borde. Det går bland annat ut på att göra olika stickprover och se till att regler som satts upp följs, säger han.

Även om interna kontroller görs i dag, är det en principiellt viktig fråga för en kommun att inte ha en plan för vad som ska granskas och hur verksamheterna ska kontrolleras. Än värre är att det inte har varit någon uppföljning, om den gamla planen gäller eller om man ska anta en ny, menar Bernhardsson.

ANNONS

I den senaste årsredovisningen skriver kommunens revisorer att den interna kontrollen har varit tillräcklig under 2015. Och kommunalrådet Ulla Börjesson (S) är trygg med att kontrollen fungerar som den ska.

- Jag menar att om man inte har antagit någon ny plan när 2014 går ut, lever man inte utan någon plan utan fortsätter använda den gamla tills en ny är klar, säger hon.

Ulla Börjesson berättar att kommunen hösten 2015 påbörjade ett stort arbete gällande att undersöka kommunens styrning och ledning. Det arbetet fortsätter.

- Vi kommer se över och anta en ny plan som sedan gäller. Ambitionen är att vara klara till kommunstyrelsens möte i juni, säger hon.

ANNONS