Cykelväg prioriteras bort

Satsningen på den 10 mil långa gång- och cykelbanan i Västra Götaland är igång. Men etappen utmed väg 173 från Färgelanda till Stigen kommer inte byggas i nuläget.

ANNONS
|

2013 började projektet 10 mil gång- och cykelväg planeras. Syftet med projektet är att underlätta pendling till arbete och skola samt öka anslutningar till kollektivtrafik. Gång- och cykelvägen är ett projekt mellan Trafikverket, Västra Götalandsregion och dess kommuner.

Enligt Emma Agneman, Åtgärdsplanerare på Trafikverket, så ska den 10-mil långa gång- och cykelvägen vara färdig i år, men alla delsträckor kommer inte bli genomförda.

– Vissa sträckor har fått en färdig gång- och cykelväg, andra har enbart fått en vägplan. Framtagande av vägplan är ett av stegen vid genomförande av åtgärder. Sträckan Färgelanda till Stigen har enbart en färdig vägplan men saknar finansiering för produktion, säger Emma Agneman.

ANNONS

– Hur de olika sträckorna prioriteras och vilka som blev utförda eller inte, berodde bland annat på kommunernas inspel och möjlighet till medfinansiering.

Väg 173 trafikeras av ungefär 1600 fordon per dygn och trafiksäkerheten är låg för oskyddade trafikanter, enligt Trafikverket. Bohusläningen har sökt kommunens ansvariga för projektet utan resultat.

ANNONS