"De riskerar liv för 500 spänn"

Antalet polisanmälda bensinstölder i landet ökar. På Preem i Mellerud har man sedan länge haft stora problem med den sortens brott. Kameraövervakning finns men hjälper föga då de flesta av tjuvarna kör falskregistrerat.

ANNONS
|

– Känslan är att det här kommer att fortsätta. Året har startat så dramatiskt gällande stölder, säger Monica Lindberg, stationsansvarig vid Mellerudspolisen.

Vi möter henne vid Preem i Mellerud, tillsammans med Dan Berg som driver bensinstationen, i samband med att hon ska hämta en kameraövervakningsfilm från den senaste bensinstölden på macken.

– Det här är den sjätte anmälda bensinstölden på den här macken hittills i år. I fjol, under motsvarande tid, fick vi in två anmälningar och under hela 2016 fick vi in totalt fem anmälningar om bensinstölder i Mellerud. Det här känns inte bra, säger Monica Lindberg.

Sedan införandet av bensinstationens relativt nyuppsatta kameraövervakningssystem har Dan Berg valt att anmäla i stort sett varenda bensinstöld. Han påpekar att hans station under 2015–2016 utsattes för cirka 80-100 stölder/smitningar totalt per år och vid ett tillfälle, i oktober i fjol, hade 15 smitningar på en och samma dag.

ANNONS

– Det var väl någon form av rekord den dagen. När det är så mycket orkar och hinner man inte med arbetet som krävs med att ringa polisen, räkna ut hur många liter som de stals, lämna in vittnesuppgifter och så vidare.

Enligt Monica Lindberg har tjuvarna kört med falskregistrerade fordon vid fyra av sex stöldtillfällen i år. Ett av brotten är uppklarat – övriga ärenden är nedlagda.

– Vi gör vad vi kan för att reda ut de här brotten, men det är ingen lätt uppgift när bilarna är falskregistrerade samtidigt som tjuvarna är oerhört bra på att dölja sina ansikten. Vi försöker naturligtvis spåra ägaren till det falskregistrerade fordonet, men det är sällan den personen har ett hum om vad som hänt.

Monicas förslag är att göra som man gjort på macken i Dals Ed, där de infört förskottsbetalning.

– De hade jättestora problem där för ett par år sedan – nu har stölderna upphört helt!

– Förskottsbetalningens vara eller inte vara, inte minst med tanke på alla bensinstölder, är helt klart en het snackis bland oss mackägare. Jag är dock, av ekonomiska skäl, klart kluven där, säger Dan Berg.

På Preem i Mellerud har man, på dag- och kvällstid, automatiskt betalningsätt på två av stationens pumpar. Övriga fem pumpar har betalningssystemet tanka först – betala sedan. Och det är just så Dan Berg vill ha det.

ANNONS

– Dels vill vi ha in kunderna i butiken och dels vill vi kunna erbjuda den här smidiga servicen. Det ska vara enkelt att tanka, annars åker kunderna helt enkelt till ett annat ställe.

– Vi vet att många föredrar tanka först betala sedan. Dessutom tankar man mer när man erbjuds detta systemet, det finns det undersökningar på. Jag har räknat på att förlusten av bensin, driftmedel och annat, om vi byter system, blir större än förlusten av stölderna.

Men är du inte förbannad och rädd? Det kan ju ske olyckor när tjuvarna rivstartar iväg från bensinstationen?

– Jag brukar jaga personen/personerna så gott det går, men man har ju inte en chans. Klart att jag blir vansinnig. Som tur är har det inte skett några olyckor i samband med en smitning här, men det är väl bara en tidsfråga.

Dan Berg funderar och erkänner att det råder något av ett moraliskt dilemma hos honom inombords.

Han säger att han vet hur han kan få stopp på stölderna, men att han då inte vet hur länge macken, ur ren ekonomisk aspekt, kan gå runt.

– Är det värt att riskera någon annans liv för 500 spänn? Folk, barn, äldre, familjer, husdjur vistas på vår mack. Man handlar, tankar och sträcker på benen här. Tjuvarna är stressade och kör iväg fortast möjligt, snart så smäller det säkert. Är det värt det? frågar sig Dan Berg.

ANNONS

Fakta: Bensinstölder

Antalet bensinstölder i landet har under de senaste åren ökat. Under 2016 polisanmäldes 50 000 bensinstölder i landet, enligt siffror från branschorganisationen Svensk bensinhandel, och varje år stjäls drivmedel för över 30 miljoner kronor. De allra flesta utredningar läggs ner då brotten år svårutredda.

Polisen i Mellerud fick under 2016 fem anmälningar om bensinstölder i Mellerud, samtliga smitningar skedde på bensinstationen Preem. I år har man hittills fått in sex anmälningar gällande bensinstölder från samma mack. I fyra av sex fall använde tjuvarna falskregistrad skylt på fordonet. Ett fall har klarats upp.

Stjäl man bensin för 500 kronor räknas det som snatteri, vid 1 000 kronor räknas det som stöld.

Källa: Polisen

ANNONS