Domstol häver bergtäkt beslut

I december 2014 beviljade MPD, Miljöprövningsdelegationen, ett företag att bryta berg och grus. Nu har Mark- och miljödomstolen upphävt beslutet.

ANNONS
|

15 personer lämnade in yrkanden för att häva det beslut som togs i slutet av 2014, där MPD beslutade godkänna ansökan om bergutvinnig. Företaget hänvisar i sin ansökan bland annat att utvinningen främst ska försörja Färgelanda kommun med berg, grus och sand. Enligt ansökan så har Färgelanda ett underskott för att försörja invånarna.

Två av de som yrkat på att beslutet ska hävas motsäger sig däremot detta, de menar att det inte finns någon tydlig redovisning av efterfrågan. Istället har det bara redovisats om kvalitet och tillgänglighet av material i Färgelanda.

Företaget som redan utvinner berg i området vill i ansökan mer än fördubbla sin kapacitet från 30 000 ton per år till 70 000 ton. Tillståndet från MPD av den berörda fastigheten omfattar en brytning på 400 000 ton berg under tio år.

ANNONS

Övriga yrkande hänvisar till påfrestningar för miljön och hög bullernivå för de boende. Företaget har i sin ansökan angett att de ska bygga ett bullerplank för att minska bullernivån för de kringboende. Men enligt yrkande kommer det inte innebära någon väsentlig skillnad.

Den väg som anges bli transportsträcka för bergutvinningen skulle innebära negativa konsekvenser för de boende, dels att vägen är i dåligt skick, dels den ökade trafiken som bergutvinningen kommer medföra. Enligt yrkande kommer även fastigheterna runt området sänka sitt marknadsvärde.

Mark- och miljödomstolen upphäver MPD:s beslut och avvisar ansökan om bergutvinning.

ANNONS