Kan läggas ner. Färgelanda Ridklubb står maktlösa inför beslut om anläggningen.
Kan läggas ner. Färgelanda Ridklubb står maktlösa inför beslut om anläggningen.

Färgelanda Ridklubb riskerar nedläggning

Framtiden för Färgelanda ridklubb är oviss. Nu riskerar den att tvingas stänga ner. – Vi har ingen makt över beslutet, säger ordföranden Carita Blad-Ljungqvist.

ANNONS
|

I våras valde fastighetsägaren att inte förlänga hyreskontraktet med ridklubben och kommunen. Den 30 juni går kontraktet ut och något nytt kontrakt är i nuläget inte skrivet. Ridklubben har funnits i 32 år och en eventuell nedläggning skulle få stora konsekvenser, enligt Carita Blad-Ljungqvist.

– För våra 300 medlemmar och sju anställda skulle detta innebära en stor tragedi. Ridskolan har öppet alla dagar i veckan och är en fristad för unga och vuxna. Det är här man möts, säger hon.

Ridskolan har försökt lösa situationen att få ha kvar anläggningen. Men hoppet finns fortfarande hos att man ska komma fram till en lösning. Nästa vecka är ett möte inplanerat med banken och en dressyrtävling som ska hållas i början av juli är under planering.

ANNONS

– Vi ser att vår förening behövs och kommer behövas i framtiden. Vi vill se en långsiktig lösning så vi kan planera framåt, säger Carita Blad-Ljungqvist.

Anläggningen består av ett ridhus, två stallar, paddock, betesmark och två bostadshus. Detta vill fastighetsägaren antingen sälja till ridklubben eller hyra ut under ett längre kontrakt. Kommunen som har hyrt ridklubben sedan ungefär 20 år tillbaka kan gå med på att hyra ytterligare två år.

– Vi kan tänka oss att kommunen kan förlänga hyran av anläggningen men då långsiktigt i minst tio år till. Det gynnar varken ridklubben eller oss att inte kunna planera under en längre tid, säger Peter Johansson, representant från Sandvalls Gård AB som äger anläggningen.

Fastighetsägaren säger att den är värd åtta miljoner kronor medan det för ett år sedan gjordes ytterligare en värdering, av den bank som ridskolan anlitar, på 3,5 miljoner kronor. Den stora skillnaden i pris mellan de två värderingarna gör att kommunen inte kan gå in och betala en del av summan.

– Det är oerhört olyckligt att vi inte kan gå in och hjälpa ridklubben då den är en viktig del i föreningslivet i Färgelanda. Men priset är alldeles för långt i från den opartiska värderingen, säger kommunalrådet Ulla Börjesson (S).

ANNONS

Carita Blad-Ljungqvist tror att anläggningen kommer gå ut på försäljning och att marknadsvärdet kan lösa problemet. En eventuell budgivning skulle innebära att man kommer fram till ett rimligt pris där alla parter är nöjda.

– Om inte en kompromiss mellan Sandvalls Gård och banken sker så kommer vi bli tvungna att packa. Men vi fortsätter kämpa in i det sista.

ANNONS