Fyra brudpar valde drop in-vigsel

Lördagens drop in- vigslar i Rännelanda kyrka blev höjdpunkten på den cafévecka som arrangerats av kyrkan och Rännelanda IF. Nu planerar församlingen en ny möjlighet för giftaslystna den 20 augusti.– Flera par sa att det aldrig skulle ha blivit av om vi inte ordnat detta, säger kyrkoherde Margareta Olsson.

ANNONS
|

Hela förra veckan var det bröllopstema i Rännelanda, med utställning av brudkläder i kyrkan och kaffe till levande musik i gamla skolan. På lördagen avslutades veckan med fyra drop in-vigslar.

– Det var fantastiskt trevligt. Vi som jobbat med det här har haft så roligt. Det var mycket folk hela tiden och vi fick fin respons, säger Margareta Olsson.

Kyrkan hade smyckats med blommor och en specialtillverkad brudbåge. Utanför stod Gunnar Ahlbom och spelade dragspel. Efter vigseln fick brudparen åka i lövad vagn efter häst till gamla skolan, där de bjöds på kaffe och bröllopstårta.

Det blev en vigsel varje timme mellan klockan 12 och 15 och allmänheten kunde sitta med i kyrkbänkarna om brudparen ville.

ANNONS

– Det flöt på så väl och det blev ingen kollision. Några valde att ha familjen med, några hade församlingen som vittnen.

Ytterligare ett par var intresserade men hade inte hindersprövningen klar. De får en ny chans den 20 augusti, då en andra omgång vigslar utan tidsbeställning planeras.

Tidigare i veckan kunde den som ville vara med på möhippa, svensexa och lysningskaffe i skolan, då Margareta Olsson berättade om gamla traditioner.

– På möhippan bjöd vi på alkoholfritt vin, ost och kex. Jag berättade hur dagens firande utvecklats från den mökväll med lekar som man hade för längesedan. Då hölls vigseln i samband med söndagens gudstjänst. Bröllopsfesten kunde sedan vara i flera dagar, säger hon.

Under caféveckan hade barnen en egen dag, då de fick klä ut sig till brudpar med brudkronor av spets och glanspapper, slöjor, hög hatt och fluga. Margareta Olsson pratade om kärlekens betydelse och om att ha någon att hålla i handen.

ANNONS