Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Internet. En del vill kunna träffa en läkare över internet medan andra vill komma till en vårdcentral.  

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Här är fyra vårdtyper – vilken tillhör du?

  Är du "traditionell och obrydd", "självständig och engagerad" eller kanske "sårbar och orolig". En indelning av fyra personlighetstyper ska underlätta för nytänkande inom vården.

  – När jag blir sjuk väntar jag alltid så länge som möjligt för att det ska gå över. Jag är väldigt rädd för sjukhus.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Så säger en av de anonyma personerna som intervjuades i en undersökning gjord på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting.

  Den här patienten delades in i gruppen "Sårbara och oroliga", en av fyra personlighetstyper som befolkningen, grovt, ska kunna delas in i. Och som ska kunna användas som diskussionsunderlag när vårdpersonal och vårdgivare tar fram nya sätt att bemöta patienter på.

  Gruppen "sårbara och oroliga" beskrivs som personer med lågt självförtroende, som upplever mycket stress och som själva inte är särskilt benägna att förebygga sin ohälsa.

  – Den här gruppen är inte så stor, men den är tydligt avgränsad och den gruppen där ansvaret på vården kanske är som störst, säger Sarah Samuelson, distriktssköterska på Närhälsan i Färgelanda som använder underlaget i sitt arbeta med att göra vården mer individanpassad.

  – De söker inte alltid vård själva, eller söker sent och har en stor oro för vårdkontakten, säger hon.

  En annan grupp som SKL nämner är de "självständiga och engagerade". Personer som är handlingskraftiga, rationella och motiverade att själva söka information, och som aktivt förebygger sin ohälsa. I regel upplever de liten eller ingen oro inför sin kontakt med vården.

  Den tredje gruppen, "oroliga och engagerade", består också av personer som vill förebygga ohälsa och söker information själva, men de saknar en grundläggande trygghet, står det i rapporten, och oroar sig mycket för sin hälsa. De är medvetna om kost och vikten av motion, men oron gör att en aktiv livsstil ofta är mer av en plikt än något njutningsfullt.

  Grupp fyra är de "traditionella och obrygga". Personer som är lugna, har en god social förankring och trygghet i livet. Som inte oroar sig särskilt mycket för framtida hälsoproblem, som äter vad de vill och enbart motionerar om de tycker att det är roligt. En grupp som har ett mer distanserat förhållande till sin egen hälsa och som väntar länge med att söka vård vid hälsoproblem.

  Syftet med den här indelningen är inte att dela in människor i fack utan att verksamheten ska utformas för att möta olika gruppers behov bättre, skriver SKL i sin rapport.