Höga betyg på Bruksskolan

Årskurs 6 på Bruksskolan visade i genomsnitt bättre betygspoäng än både kommunen och riket 2013/2014. Det kan bland annat bero på beslut om ämneskompetens på lärare, tror rektorn Pia Edström.

ANNONS
|

Statestiken för 2013/2014 visar att eleverna på Bruksskolan i Ödeborg har gjort ett uppsving i de genomsnittliga betygspoängen. I de ämnen som skolan redovisat statistik för fick alla elever minst betyg E i årskurs 6, därmed ligger de över riks snitt.

De positiva resultaten kan bero på flera saker menar Pia Edström, rektor för Bruksskolan.

– Dels tror jag att det beror på det beslut som togs på nationellnivå om att lärare skulle ha ämneskompetens, det tror jag har gjort en stor skillnad. Nu är lärarna tvungna att ha en speciell ämneskompetens, vilket gör att lärarna har en helt annan fördjupande kunskap. Men resultatet har också att göra med olika elevkullar, alla barn är olika och just det året hade vi inte många som behövde särskilt stöd tillexempel, säger Pia Edström.

ANNONS

Förutom de positiva kunskapsresultaten fick skolan också förelägganden från Skolinspektionen. Bland annat om det särskilda stöd som ska finnas för elever, enligt skollagen. Bruksskolan som har förberedelseklass för nyanlända elever kräver studiehandledning på elevernas modersmål.

Men studiehandledare är inte lätt att få tag på menar Pia Edström.

– Det är svårt att hitta studiehandledare på nästan alla språk, förutom arabiska, att hitta någon som dessutom har lärarlegitimation går nästintill inte. Men nu har jag satt in en ny annons och hoppas att någon söker.

Utan studiehandledning på modersmålet, kan eleverna inte delta i undervisningen av alla ämnen förrän de har tillräckligt god kunskap av svenska, menar Skolinspektionen.

– Om vi inte får tag på studiehandledare eller lärare så arbetar vi med att nuvarande lärarna till exempel får översätta faktatexter med hjälp av tolk. Det finns lösningar, men att använda tolkar är väldigt dyrt, säger Pia Edström.

Bruksskolan har 122 elever och är en av tre skolor i Färgelanda kommun med årskurs F-6 och den enda av skolorna som har klasser för nyanlända elever.

Skolinspektionen gör regelbundna besök var tredje år hos alla som driver skolverksamhet. Om Skolinspektionen ger förelägganden så är det upp till huvudmannen att åtgärda bristerna. Bruksskolan ska redovisa resultat av åtgärder i slutet av september.

ANNONS

ANNONS