Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/16
ANNONS ▼

Jorden runt från en kamera

Han har stått öga mot öga med havsleguaner på Galápagosöarna och simmat med knölvalar i Dominikanska Republiken. Detta är bara en del av Daniel Larssons resor jorden runt.

För bara en månad sedan kom Daniel Larsson, som till vardags driver Ica-butiken i Färgelanda tillsammans med sin bror, hem från ytterligare en av sina resor. Den här gången har han varit i Dominikanska Republiken där han simmat med knölvalar.

– Det var en otroligt spännande resa där vi åkte flera timmar i en båt. Långt ute till havs såg vi dessa mäktiga knölvalar, som kan bli 12 till 15 meter som fullvuxna och väga 30 ton. Vi tog fram våra kameror och dök i vattnet, säger han.

Bilderna från äventyret, och flera andra resor som han gjort de senaste åren, hänger som tavlor i Ica-butiken. Det har blivit en tradition att hänga upp dem där.

– Jag har satt upp nästan 50 bilder på kontoret, påpekar han.

Som det kanske går att förstå är Daniel Larssons stora fritidsintresse att fotografera och resa. Han har varit i över 30 olika länder och många av platserna har han besökt flera gånger om. Så fort han får chansen bokar han en resa och tar med sig kameran.

– Det så häftiga upplevelser som man får vara med om. Och det är lika spännande nu som det var då, när jag började resa för 20 år sedan.

Många spännande djurarter har det också blivit på Daniel Larssons alla resor, från krokodiler i Sydamerika till mantor i Indonesien. En helt annan plats som har ett unikt och intressant djurliv enligt Daniel Larsson är Galápagosöarna där det finns Galápagossköldpaddan, havsleguanen och den blåfotade sulan.

Men det är inte bara djuren som är spännande att fotografera. Daniel Larsson är även intresserad av naturen och en bild som han minns väldigt väl kommer från bergsstaden Machu Pucchu. Staden är byggd på en 500 meter hög bergsrygg högt uppe i Anderna, Peru.

– Det var på en smal stig där jag tog bilden, som jag tycker ser ut som ett flygfoto. Jag kommer ihåg att jag var väldigt rädd att ramla ner och var dessutom lite höjdrädd, säger han.

Trots att han nyligen kom hem från en resa planerar han redan två till. Han vill bland annat åka till Finland och fotografera björn. Dessutom vill han resa till Mexico och hissas ner i en hajbur för komma nära vithajar.

Hur spännande de än må vara att simma med knölvalar eller komma öga mot öga med krokodiler tycker Daniel Larsson att det är lika härligt med långfärdsskridskor, längdskidor, kajakpaddlingar och vandringar i Sverige.

 

Länder som Daniel Larsson besökt

Kina (Hong Kong), Vietnam, Laos, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesien, Filippinerna, Maldiverna, Nya Zeeland, Trinidad & Tobago, Grenada, Dominikanska Republiken, Argentina, Chile, Bolivia, Peru, Ecuador, Cypern, Malta, Spanien, Egypten, Norge, Danmark, Tyskland, Österrike, Italien, Frankrike, England, Tjeckien och Bulgarien.

MEST LÄST