Lämnade storstaden för ett liv på landet

Paret Naraine lämnade den stressiga tillvaron i Göteborg och flyttade ut till landet. Nu har de lanserat ett helt nytt sätt att handla mat. Detta kallar de för andelslamm.

ANNONS
|

Vid foten utav Dalslands kanal ligger området Svanängen. Från motorvägen leder en smal grusväg fram till gården som paret Marie och David Naraine köpte för över tolv år sedan.

I dag är gården omgiven av stora ekar och här finns en närhet till vattnet. Här betar också fåren och det är tack vare dem som kulturmarkerna hålls öppna. Dessutom ger de naturbeteskött och fårskinn. Höns, kaniner och ankor förser dem också med mat och de odlar även egna grönsaker.

– Vi är nästan helt självförsörjande och trivs otroligt bra med det här livet, påpekar David Naraine.

Tidigare bodde paret Naraine i Göteborg och jobbade inom modebranschen där de drev en butiksverksamhet med exklusiva varumärken. Tillsammans sysslade de med trendspaning och framtidsprognoser. Men efter 20 år i en stressig tillvaro började de ifrågasätta konsumtionshetsen.

ANNONS

– Vi började titta på alternativa sätt att leva och som var mer hållbart. Under tiden hittade vi gården här i Köpmannebro. Från början var det vårt sommarparadis men allt eftersom bestämde vi oss för att flytta hit permanent och börja leva "det riktiga livet".

Sedan 2011 driver de ett livsstilsprojekt som heter Swedish Country Living. Det innefattar turistverksamhet med inriktning på naturupplevelse. Dessutom håller paret kurser i livsstilsförändring så kallade Slow Living utöver det har de en lammproduktion, som är inriktad på ekologisk uppfödning på naturbetesmarker.

– De hetaste trenderna just nu är mat, hur den produceras och vilken påverkan den har på miljön, säger Marie Naraine och tillägger att det är därför inte någon slump att det pratas om surdeg, micro-bryggerier, raw-food eller ekologisk mat.

Med anledning av detta har paret nu startat upp ett nytt koncept på deras gård. Det är ett helt nytt sätt att handla mat som de kallar för andelslamm. Enligt David Naraine är det ett ganska okänt begrepp i Sverige.

– Det kallas andelsjordbruk och är mer vanligt utomlands där det heter Community Supported Agriculture. För oss innebär det att kunden köper en andel av vår lammbesättning tidigt i säsongen och till hösten får de färdig styckat kött, säger han.

ANNONS

På sommaren mellan maj och september går lammen på grönbete utanför gården med sina mödrar. Där äter de örter, sly och gräs. För kunden, som i detta skedet är andelsbonde, innebär det att man kan komma och hälsa på när som helst.

– Vi bedömer sedan när lammen är mogna för slakt, som brukar vara under oktober eller november. Vi tar därefter hand om slakt och styckning. Sedan får kunden en låda med färdig paketerat kött.

Både Marie och David Naraine tror att det finns ett behov och en önskan om äkthet inom matproduktionen. Genom detta konceptet tror de att man dels stödjer ett mindre jordbruksföretag och dels så får man en insyn i hur maten fungerar.

– Tanken är att man ska hjälpa folk att komma lite närmare sin egen mat, säger Marie Naraine.

På söndagen den 26 mars håller paret öppet hus på gården, för att inviga det nya fårstallet som stog färdigt i vintras. Då är det också premiär för andelslamm.

– Trots att det är ett nytt koncept har vi redan fått beställningar via hemsidan. Men nu hoppas vi på mer.

Fakta: Andelsjordbruk

  • Andelslantbruk är en form för direktkontakt mellan gård och konsument. Utomlands heter det CSA, Community Supported Agriculture.
  • Kärnan är att konsumenten genom att köpa en andel av produktionen hjälper producenten att säkra försäljningen av produktionen.
  • I gengäld får konsumenten tillgång till färsk lokalproducerad mat av hög kvalitet och direktkontakt med den som producerar.
  • ANNONS