Ny dokumentär efter Järbofilmen

Tjejer, klädda i 50- och 60-talskläder, som åker runt i en chevrolet impala från 68 eller varför inte en cadillac 59? Det kallas lady cruise och kommer nu att bli en film.

ANNONS
|

Dokumentären Welcome to Järbo State speglar livet i en bygd i Dalsland där bilverkstaden, byskolan, älgjakten, dansbanan och amerikanska bilar står i centrum. Det tog över tre år att spela in den och nu i veckan var det första gången som den visades i SVT. När Bohusläningen ringer upp filmaren och producenten Annelie Olsson för att prata om upplevelsen beskriver hon sig själv som omtumlad.

– Men känns otroligt bra och jag är väldigt glad just nu, säger hon.

När Järbofilmen stod färdig 2012 tog det inte lång tid förrän Annelie Olsson var på filmningen igen. Det blev en uppföljare som handlade om cruisingen i Lysekil och fick namnet "Ingen sommar utan krom." Till Bohusläningen har Annelie Olsson sagt att det skulle vara en hälsning från Lysekil, ett vykort fast med rörlig bild.

ANNONS

Nu kan hon även berätta att det blir en tredje dokumentärfilm och precis som i de andra dokumentärerna är det bilarna som är i fokus.

– I somras var jag och ett filmteam på plats i Hedekas där det varje år arrangeras Lady cruise, säger hon. Då samlas väninnor, mammor, systrar och döttrar i kläder från 50- och 60-talet. Bilarna ställs upp på rad och tillsammans kör de från Hedekas torg till Kåtebol.

– Vi var med under hela dagen och träffade väldigt mycket intressanta personer, säger hon.

Det är just dessa personer, som verkligen brinner för någonting, som Annelie Olsson vill lyfta fram. Det är också tack vare dem som hon vill göra en tredje dokumentärfilm.

– Jag älskar att se glädjen och hur de lyser i deras ögon när de berättar om något som de älskar.

Grunden eller stommen av filmen, som Annelie Olsson kallar det, står redan färdigt. Men nu väntar en fördjupning av filmen där den ska redigeras och färdigställas. Men först måste de samla in pengar.

– Det är dyrt att finansiera filmer och därför finns det inga planer på när den ska stå färdig, säger hon.

ANNONS