Pressad. Peter Johansson (KD) hade det inte lätt i talarstolen i onsdags.
Pressad. Peter Johansson (KD) hade det inte lätt i talarstolen i onsdags.

Politiker får inte ansvarsfrihet

Peter Johansson (KD), förra ordföranden i kommunstyrelsen, och Per Krokström (M), vice ordförande, får inte ansvarsfrihet. Det beslutade fullmäktige efter flera timmars debatt i frågan.

ANNONS
|

Efter många timmars diskussion beslutade fullmäktige strax innan klockan 23 att Peter Johansson och Per Krokström inte beviljas ansvarsfrihet. Reserverade sig gjorde M, KD, C och SD.

Vad detta nu kommer att leda till är ännu oklart.

– Jag har inte en aning, vi får se efter nästa steg. Ingen har sagt något om syfte, säger Peter Johansson efter fullmäktiges beslut.

I övrigt beviljades både nya och gamla kommunstyrelsen ansvarsfrihet, men den förra får en anmärkning. Huruvida nya kommunstyrelsens ansvarsfrihet inkluderar Per Krokström och Peter Johansson är inte heller klart.

Ämnet var utan tvekan kvällens hetaste punkt.

– Det är jätteviktigt att vi blir granskade av revisionen om något inte går rätt till. Men att vi aldrig skulle lyfta det till fullmäktige fanns inte på kartan. Det blev fel, jag gjorde fel, säger Peter Johansson, som på grund av jäv inte fick delta i beslutsfattandet men däremot fick framföra sin synpunkt.

ANNONS

Flera politiker från M, SD och KD yrkade på att ansvaret skulle läggas på hela förra kommunstyrelsen.

Dessutom gick åsikterna om händelseförloppet isär. Bland annat sades att Ulla Börjesson var väl medveten om bolagsbildningen då hon blev tillfrågad att sitta med i Gatersbyns styrelse. Börjesson blev irriterad när hon blandades in.

– Bara för att jag blivit tillfrågad har jag inget ansvar, säger hon.

Zaid Långström, ordförande i revisionen under förra mandatperioden, säger att han är besviken över att frågan skapar sådan debatt.

– Det är faktiskt ett lagbrott som har begåtts. Om fullmäktige inte tycker att detta är viktigt så påverkar det revisionen. Det har stor betydelse vad de gör här i dag. Är det verkligen någon idé att gå upp med något, säger Zaid Långström.

Flera av politikerna i talarstolen ifrågasatte kommunrevisionens oberoende från partipolitiken.

Ann Blomberg (C) ändrade uppfattning in i debatten.

– Jag har lyssnat på debatten och har nu ändrat mitt beslut att yrka på en anmärkning mot enbart kommunstyrelsens ordförande, Peter Johansson. I övrigt tycker jag att hela kommunstyrelsen ska beviljas ansvarsfrihet, säger hon.

I pausen uttrycker Tomas Andersson (M) att styrelsen i Moderaterna i Färgelanda har fullt stöd för Per Krokström.

– Jag och styrelsen har fullständigt förtroende för Per. Jag tycker inte att det här straffet står i proportion till "brottet" som begåtts, säger han.

ANNONS

Ulla Börjesson tycker att debatten blev osmaklig.

– Folk skyller över allt på alla andra. Att man har mage att ifrågasätta vad revisionen har skrivit, säger hon.

Per Krokström menar att det finns två tydliga sidor i debatten.

– Men jag står bara upp för vad vi har gjort. Ingen har lidit skada, säger han.

När det gällde Peter Johansson och Per Krokström fanns två förslag: att gå enligt beredningens förslag vilket var att inte ge ansvarsfrihet eller Ann Blombergs förslag om enbart en anmärkning. Som redan nämnt blev alternativet det första, som revisionen föreslagit.

Under kvällen godkände fullmäktige även Gatersbyn som ett kommunalt bolag. Om detta gick åsikterna isär. Bland andra Per Krokström (M) yrkade på att likvidera bolaget.

– Vi ifrågasätter att ha ett bolag utan syfte, man har inte beskrivit vad man ska ha det till, säger Krokström.

Men Ulla Börjesson (S) menar att det inte var syftet med punkten på dagens fullmäktige.

– Först måste vi nu fatta ett beslut i fullmäktige, sen kan vi besluta om vi ska likvidera bolaget eller lägga ny verksamhet i det, säger hon.

Till slut kunde man enas. Centerpartiet röstade ja med majoriteten. M, KD och SD valde att reservera sig mot beslutet.

ANNONS
ANNONS