Fastighetsägaren Peter Johansson och kommunen vill ha en långsiktig plan för Färgelanda ridklubb. Nu kan en lösning vara nära. Bilder: Stefan Bennhage, Lasse Edwartz och Malin Rindvik.
Fastighetsägaren Peter Johansson och kommunen vill ha en långsiktig plan för Färgelanda ridklubb. Nu kan en lösning vara nära. Bilder: Stefan Bennhage, Lasse Edwartz och Malin Rindvik.

Ridklubben vill köpa anläggningen

En lösning kan vara mycket nära för Färgelanda ridklubb. För om allt går som planerat köper ridklubben anläggningen till hösten. "Både en lättnad och glädje" säger ridklubben.

ANNONS
|

Diskussionerna mellan Färgelanda kommun, fastighetsägaren Peter Johansson och Färgelanda ridklubb har pågått under en längre tid och målet har varit att hitta en långsiktig lösning.

Nu ser det ut som att en lösningkan vara nära. För på kommunstyrelsens extrainsatta möte på onsdagen var politikerna eniga om att det bästa var att ridklubbens skulle köpa anläggningen.

Efter en överenskommelse med fastighetsägaren är tanken att ridklubbens ska köpa anläggningen för 7 miljoner kronor. Samtidigt beviljar kommunen 3,5 miljoner kronor i engångsbidrag till ridklubben, som nu kan börja titta framåt för första gången på länge.

– Det är både en lättnad och glädje skulle jag säga. Ett köp är alltid ett köp och det är mycket mer säkrare än ett längre kontrakt som vi tidigare tittat på, säger Lotta Olson, vice ordförande i ridklubben.

ANNONS

Men innan ett köp kan ske krävs ettgodkännande från kommunfullmäktige.Ärendet kommer att finnas med på dagordningen i september. Från kommunens sida ser man positivt på onsdagens beslut.

– Det har varit en lång resa för ridklubben ochnu kan det äntligen bli något långsiktigt, säger Ulla Börjesson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Även Tobias Bernhardsson (C), oppositionsråd i Färgelanda kommun, ser beskedet som en enorm fördel för ridklubben.

– Vi har alla varit angelägna om att hitta en lösning och detta tror vi kommer att bli det bästa för alla parter, säger han.

Det kommer inte som en överraskning att ridklubben vill köpa anläggningen. Redan i november i fjol hade det påbörjats en budgivning där ridklubben med medfinansiärer velat köpa anläggningen för 5,5 miljoner kronor. Men ridklubben och fastighetsägaren kom inte överens eftersom fastighetsägaren värderat anläggningen till 8 miljoner kronor.

Sedan tidigare har ridklubben ett lånelöfte från banken på 3,5 miljoner kronor. Dessutom har de tidigare bidrag från banken, pengarfrån medfinansiärer och från deras egna insamling. Detta tillsammans med det kommunala bidraget ska nu täcka helaköpesumman.

Eftersom det nuvarande hyresavtalet går ut nu till sommaren kommer ett hyreskontrakt att förlängas till dess att köpet är klart.

ANNONS