Så tar eleverna del av nyheter

Ungdomarna blir allt mer intresserade av nyheter. Men hur tar de del av dem? Enligt Valboskolans elever är det sociala medier som styr.

ANNONS
|

I samband med Bohusläningens vårturné, som hade sitt första stopp i Färgelanda under onsdagen, kom ett 60-tal elever från Valboskolan på besök.

Förutom att eleverna fick ta del av information om hur tidningen och tidningens hemsida fungerade, pratades det även om hur just de tar del av nyheter.

– Facebook framför allt, sa eleven Jacob Johansson och får medhåll från Elin Isaksson som även påpekade att man kunde titta på tv och lyssna på radio för att ta del nyheter.

Sociala medier

Efter att ha pratat med alla elever var alla så gott som överens om att det var sociala medier som var den största kanalen till att de ska få nyheter till sig.

ANNONS

– Man ser en artikel som någon delat och om den är intressant nog så klickar man sig in på den, sa en av eleverna som Bohusläningen pratat med.

Läs mer:Unga allt mer intresserade av nyheter

Men vad är det då som gör nyheten intressant? En del elever tyckte att en bra rubrik var avgörande men den fick inte vara för överdriven. Andra ansåg att en bild sa väldigt mycket.

– Dessutom ska det vara något som är i vårt område och som vi kan relatera till, sa en av eleverna som också påpekade att stora händelser intresserade honom.

Sant eller falsk

När det gäller tv, tidning och radio är det ett fåtal elever som använder sig av detta för att få reda på nyheter. Men oftast är det inget eget val utan det är när föräldrar eller mor- och farföräldrar har tidningen eller pratar om något de hört på radion.

– Jag vet att min mormor har tidningen, sa en av killarna.

Men du läser inte själv tidningen?

– Nej. Det är väldigt sällan.

Att eleverna använder sociala medier för att ta del av nyheter väcker också frågan om en nyhet är sant eller falsk. Där kommer också ett behov av att vara källkritik, något som i alle fall eleverna på Valboskolans årskurs åtta är medvetna om.

ANNONS

– Allting som skrivs är inte alltid sant. Det är därför viktigt att vara kritisk. Det behövs flera led innan man ska tro att det är sant, sa en av eleverna.

Viktigt med trovärdighet

En annan hävdade att det var lättare att det blev falska nyheter på Facebook eftersom många inte är medvetna om vad de delar.

Att dessutom plocka upp nyheter via sociala medier ser en del elever också som en fördel eftersom mycket händer på dessa kanaler. Medan andra var kritiska till det.

– Det måste vara trovärdigt, sa de.

ANNONS