SD-ordföranden: Han ångrar sina inlägg

Enligt SD:s ordförande i Färgelanda ångrar fullmäktigeledamoten Jan Sohl sina inlägg på Facebook. Samtidigt som det framkommer att han kallat somalier för "primitiva".

ANNONS
|

– Det är absolut inga inlägg som jag kan försvara, säger SD:s ordförande i Färgelanda, Jörgen Andersson (SD).

Förutom att ha skrivit inlägg om att grisblod ska spridas på ställen där muslimer samlas har politikern lagt upp en bild på det somaliska laget från bandy-vm i och skrivit att de är "primitiva människor" och "Verkar som om det enda dom kan är våldta och slåss".

Enligt Jörgen Andersson ska Jan Sohl ångra vad han skrivit.

– Han ångrar givetvis sina inlägg, det var vad han sa när jag pratade med honom i går, säger han.

Det var under ett extrainkallat möte i Sverigedemokraternas distriktsstyrelse under söndagen som beslutet togs att lyfta frågan om uteslutning till partiets riksnivå.

ANNONS

– Vi ser allvarligt på det med tanke på att det var en enhällig styrelse som tog beslutet. Det är absolut inte okej att uttrycka sig så och vara företrädare för Sverigedemokraterna, säger Matheus Enholm, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Västra Götaland Norra.

Nu börjar en längre process innan beslut om eventuell uteslutning tas. Först ska Sverigedemokraternas medlemsutskott besluta sig för att ta upp ärendet eller inte, sedan ska både Jan Sohl, partidistriktet och kommunföreningen lämna sina synpunkter. Därefter lämnar utskottet ett förslag till beslut som sedan slutgiltigt tas av partistyrelsen.

– Det är en långdragen process men det måste vara så, alla ska ha en chans att försvara sig, säger Matheus Enholm.

Han kan i nuläget inte säga när ett beslut gällande Jan Sohl kan vara beslutat.

Ulla Börjesson (S), kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda fick höra om händelsen under helgen.

– Det här är inte okej, man gör inte sådana uttalanden som politiker, inte som privatperson heller skulle jag vilja säga. Vi har en värdegrund som vi antagit i Färgelanda kommun och den stämmer inte alls överens med sånt här.

Ulla Börjesson har varit aktiv inom kommunpolitiken sedan 80-talet men säger hon inte varit med om någon liknande händelse i kommunen.

ANNONS

Hon har själv varit inne och läst på hans Facebook-sida.

– Jag har fått höra att det varit saker som folk reagerat över så jag har varit inne och läst, det var väl en läsning jag helst skulle ha sluppit, säger hon.

Bohusläningen har sökt Jan Sohl för en kommentar utan att lyckas.

ANNONS