Skola och kommun gör satsning på unga utan jobb

Siffror visar att Färgelanda har högst ungdomsarbetslöshet bland Fyrbodal kommuner. Nu tar man tag i detta och garanterar jobb till fem personer som fullföljer ett utbildningspaket.

ANNONS
|

I mitten av april kommer en studiemotiverande folkhögskolekurs att startas på Dalslands folkhögskola. Det är ett samverkansprojekt mellan folkhögskolan och Färgelanda kommun där man tillsammans ska utveckla en flerstegsraket för att unga, som saknar en fullständig gymnasieutbildning, ska kunna få extra stöd för att etablera sig och hitta nya vägar ut i yrkeslivet.

Kommunens egna studier visar nämligen att unga vuxna i Färgelanda har längre utbildningsnivå och studiemotivation jämfört med närliggande kommuner.

Siffror i januari från Arbetsförmedlingen visar att Färgelanda har högst ungdomsarbetslöshet bland Fyrbodal kommuner.

– Vi ser detta som en unik satsning där vår ambition är att nå individer som varit utanför arbetslivet ett tag och kunna ge dem stöd framåt, säger Tomas Rydsmo, rektor på Dalslands folkhögskola.

ANNONS

Första steget är en så kallad inspirationskurs som startar den tionde april och pågår till veckan efter midsommar. De deltagare som vill fortsätta studera erbjuds då en plats på en folkhögskolekurs.

Till hösten 2018 får dessa deltagare chansen att börja en lärlingsutbildning i folkhögskolans regi. Där studerar deltagarna på halvtid och praktiserar på halvtid.

– Vi har plats för 15 deltagare. Kommunen erbjuder dessa deltagare praktik och betalar lön. Till hösten 2019 garanterar därefter kommunen fem deltagare en tillsvidareanställning, säger Tomas Rydsmo.

Det här projektet beräknas omsätta mellan fem och sex miljoner kronor under en två års tid, varav mellan tre och fyra miljoner är stöd från statliga och regionala medel och resterande del är Färgelanda kommunens egen satsning.

ANNONS