De vågar ta steget in i vården

I en ny satsning mellan kommunen och arbetsförmedlingen ska långtidsarbetslösa anställas i vården. Efter två veckors utbildning har Ferenc Göllei och Mentor Sahiti fått jobb.

ANNONS
|

Sedan Ferenc Göllei, 39, blev varslad har han varit sporadiskt arbetslös i drygt två år. Efter 17 år inom handel valde han att sadla om, men att jobba inom vården var något han funderat på redan innan han blev arbetslös. Nu är han en av kursdeltagarna i satsningen mellan kommunen och arbetsförmedlingen. – Vissa av de som går här har aldrig jobbat inom vården förut. Några kanske känner sig ovana i kontakten med människor. Här får man en inblick i vad vården innebär, och om det kan vara en väg att gå vidare, säger han.

På Rosenhäll har 16 arbetssökande under två veckor bland annat fått lära sig mer om rehab och testat olika typer av hjälpmedel. Syftet med introduktionskursen, så kallad VOMS, är att utvidga bilden av vad vården handlar om, och att väcka intresse till vidare studier inom vård och omsorg. – En stor del handlar om att ta bort rädslan och ge möjligheten att pröva. Här försöker vi att skapa trygghet, så att de växer och får tid att känna på, säger Erika Lindqvist, enhetschef på Uddevalla kommun. Tidigare har liknande satsningar primärt varit riktade mot ungdomar eller nyanlända. Nu satsar man på omsorg för alla. – Kravet är att man måste vilja jobba i vården. Kan man arbeta på oregelbundna tider och möta både män och kvinnor i alla åldrar, då finns det mycket, säger Ewa-Lena Persson, konsulent på arbetsmarknadsavdelningen.

ANNONS

I maj övergår introduktionskursen i en praktik och målsättningen är att hälften av deltagarna ska gå en omsorgsutbildning efteråt. När det gäller bristen på vårdpersonal tror Ferenc Göllei att man måste hitta nya vägar för att locka in folk i arbetslivet, och Erika Lindqvist håller med. – Många har förutfattade meningar, men vård och omsorg är stort. Allt från daglig verksamhet till LSS, gruppboenden och hemtjänst. Man kanske bara har en bild. För oss handlar det om att göra den större, säger hon.

Mentor Sahiti, 28, är ytterligare en av kursens deltagare. Bortsett från att ta hand om sina två barn och sin rullstolsbundna mormor har han ingen tidigare erfarenhet av vårdyrket. – Det var på tiden att det här blev av. Jag är ensamstående och har inte hunnit söka så många jobb, säger han. Totalt tar socialtjänsten i Uddevalla kommun in 400 sommarvikarier inom vård och omsorg. Ewa-Lena Persson understryker att de som deltar i kursen bara är en liten del av alla de som behövs. – Vi hade ju hoppats på 60-70 deltagare, men det blev stopp i hur många vi kunde få ut på plats, i och med att vi måste inventera med utbildning. De som går vård- och omsorgsutbildningen måste ju också ut på praktik, det ska vi ju inte konkurrera med, säger hon.

ANNONS

Att vissa kursdeltagare har mer erfarenhet än andra ser hon som en fördel. De som varit ute i arbetslivet kan bekräfta det som vårdpersonalen lär ut, och den som inte varit det kan bli nyfiken. – Det handlar också om att de ska bli mer attraktiva på arbetsmarknaden. Att man kommer bort från långtidsarbetslöshet och kommer in i ett sammanhang igen, säger Erika Lindqvist.

Trots att kursen är förhållandevis kort är både Ferenc Göllei och Mentor Sahiti garanterade sommarjobb. De är övertygade om att situationen med de bristande resurserna inom vården måste förändras. – Människor kommer alltid att bli äldre och ha sjukdomar. Det är självklart att vi måste ha personal. Vi kommer också bli gamla och behöva vård, säger Ferenc Göllei.

Fakta: VOMS Introduktion till vård och omsorg. Två veckors kurs exklusive praktik. Riktar sig till långstidsarbetslösa. Ska göra deltagaren anställningsbar. Ingen tidigare erfarenhet krävs. 16 personer deltar i kursen just nu. Hälften förväntas läsa vidare.

ANNONS