Brevvolymen fortsätter ner. Arkivbild.
Brevvolymen fortsätter ner. Arkivbild.

Ökad förlust för Postnord

Förlusten fortsätter att öka för krisdrabbade Postnord. Fortsatta uppsägningar och bättre kvalitet är nu i fokus.

ANNONS
|

Under andra kvartalet gjorde bolaget en förlust efter skatt på 336 miljoner kronor, att jämföra med förlusten på 282 miljoner kronor motsvarande period 2016. Omsättningen sjönk till 9,1 miljarder kronor, från 9,6 miljarder kronor i fjol. Nedgången förklaras, enligt vd Håkan Ericsson, av minskningen i brevvolym på totalt 10 procent, varav 8 procent i Sverige och 23 procent i Danmark.

- Brevvolymerna minskar fortfarande väldigt kraftigt, så det är klart det har en väldigt stark påverkan, säger Håkan Ericsson, till TT.

ANNONS

Postnord har tidigare i år sagt att bolaget ska minska antalet anställda med 4000 personer de kommande tre åren.

- Vi har genomfört väldigt kraftiga besparingar under året och är ungefär 2300 färre anställda än vi var förra året vid samma tid, säger Ericsson.

- Det är en rätt stor minskning och den fortsätter, säger Ericsson.

I andra meningen i vd-ordet skriver Håkan Ericsson: "Arbetet med att hålla och fortsatt förbättra en stärkt kvalitet och kundupplevelse har hög prioritet för att successivt återupprätta ett högt förtroende för PostNord."

TT: Hur ska det gå till?

- Det handlar om att fokusera på det i alla delar. Det är högsta fokus i organisationen. Det handlar om tekniska åtgärder och sorteringsrutiner och uppdatera mjukvara med mera, säger Ericsson.

ANNONS

TT: Kan du vara lite mer konkret?

- När vi införde väldigt stor maskinsortering år 2015 dök tillfälligt kvaliteten ner och en månad var den ner strax över lagkravet på 85 procent (brev som kommer fram över en natt) och sedan fick vi upp den till närmare 90 procent. Det var inte tillräckligt bra och det berodde bland annat på att vi blev mer beroende av data i maskinerna om vara alla bor. Det uppdateras nu dagligen och det hade vi inte tillräckligt bra rutiner för tidigare, säger Håkan Ericsson.

TT
ANNONS