AP Møller-Mærsk säljer sin olje- och gasverksamhet. Arkivbild.
AP Møller-Mærsk säljer sin olje- och gasverksamhet. Arkivbild.

AP Møller-Mærsk dumpar oljan

Danska olje- och rederijätten AP Møller-Mærsk säljer sin olje- och gasverksamhet till franska Total. Prislappen: 7,45 miljarder dollar, motsvarande 60 miljarder kronor.

ANNONS
|

AP Møller-Mærsk vill öka fokus mot bolagets logistikverksamhet. Franska Total vill i gengäld stärka sin verksamhet i Nordsjön. De faktorerna bidrog nu till försäljningen som innebär att AP Møller-Mærsk efter 55 år säljer av bolagets olje- och gasverksamhet.

"Det är ett mycket vanskligt men riktigt beslut. Maersk har under nästan ett halvt sekel stått i spetsen för den danska oljeutvecklingen", säger arvtagerskan Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla i ett pressmeddelande.

Affären innebär att AP Møller-Mærsk får motsvarande 4,95 miljarder dollar i aktieinnehav i Total medan det franska bolaget även tar över skulder motsvarande 2,5 miljarder dollar. Nyheten fick också den danska aktien att stiga fyra procent på Köpenhamnsbörsen.

ANNONS

Danmarks energi- och klimatminister Lars Christian Lilleholt (V) kommenterade affären som en god lösning för såväl Mærsk som för Danmark.

- Total är en stark köpare som jag har största tillit till. Jag gläds över att Total också vill samla verksamheten från Norge och Holland i ett nytt huvudkontor som placeras i Danmark, säger han till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Om detta i sin tur kan betyda fler arbetstillfällen vill dock inte Lars Christian Lilleholt uttala sig om ännu.

TT-Ritzau
ANNONS