Astra Zeneca sänke på börsen

ANNONS
|

Fredagen på Stockholmsbörsen avslutades kring noll efter att ha svajat fram och tillbaka under dagen.

Astra Zeneca sjönk kraftigt efter ett negativt besked om bolagets blodproppshämmare Brilinta.

När börsen stängde var OMXS-index oförändrat på 365,4.

På de stora Europabörserna var huvudtrenden nedåt. Bland annat sjönk bankaktier efter att Moody's sänkt Irlands kreditbetyg.

De svenska storbankerna gick åt olika håll. SEB sjönk med 0,9 procent, medan både Nordea och Swedbank gick upp 0,1 procent och Handelsbanken steg med 0,3 procent.

Astra Zenecas aktie sjönk med hela 6,7 procent till 314:10 kronor efter beskedet att den nya blodproppshämmaren Brilinta, som är godkänt i Europa, får vänta på klartecken från amerikanska FDA. Det negativa beskedet betyder att det åtminstone blir en rejäl försening av lanseringen. I värsta fall blir medlet inte godkänt alls i USA.

ANNONS

Sten Westerberg, läkemedelsanalytiker på Öhman Fondkommission, bedömer att börsens kraftiga nedvärdering av Astraaktien betyder att den lutar åt den senare tolkningen.

- Det är ingen orimlig tolkning, för det är en svår knut att lösa i USA. Men det är kanske ett 50-50-läge att Brilinta alls kommer ut på marknaden i USA. Jag är förvånad att börsen reagerar så negativt, men det är ännu en motgång för bolagets forskning, säger Westerberg.

Elekta föll också kraftigt, ner 5,8 procent till 261:70 kronor, sedan Investor meddelat att bolaget sålt hela sitt innehav i medicinteknikföretaget.

Haldex steg däremot med 2,3 procent till 99:50 kronor efter fredagsmorgonens miljardaffär. Bolaget, underleverantör till fordonsindustrin, säljer divisionen Traction Systems med en reavinst på cirka 1,1 miljarder kronor.

Ericsson fortsatte att stiga efter torsdagens höjda rekommendation från Handelsbanken och gick upp med 1,4 procent till 77:25 kronor.

Tele2 steg med 1,0 procent till 145:20 kronor efter en höjd rekommendation från Nomura.

Under nästa vecka kommer delårsrapporter från Skistar, MQ och Kappahl. Nästa fredag är det julafton och därmed marknadsstängt på Stockholmsbörsen. På den svenska statistikagendan finns bland annat konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet. På måndag väntas även bytesbalans och konsumentförtroende för eurozonen.

De ledande Europabörserna gick nedåt under fredagen. Londonbörsens FTSE-index sjönk 0,2 procent till 5 871,8, Parisbörsens CAC-index sjönk 0,5 procent till 3 867,4 och Frankfurtbörsens DAX-index stängde 0,6 procent ned på 6 982,5.

ANNONS