Experterna: Så ska du göra när räntorna stiger

ANNONS
|

Marknadsräntorna stiger och allt fler bedömare tror att Riksbanken höjer räntan tidigare än väntat och att bolåneräntorna därmed kan vara på väg uppåt. I förra veckan varnade också Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen för att räntorna plötsligt kan stiga kraftigt och menade att bankerna "spelar en viktig roll i att uppmärksammasina kunder på fördelarna med att binda räntan". Johanna Kull är dock kritisk till det rådet.

Jämför räntor - och pruta

– Man ska komma ihåg att det här inte är första gången experter säger att räntan är på väg uppåt och råder privatpersoner att binda räntan. Historiskt sett har det dock visat sig att rörlig ränta är mest lönsamt. Bunden ränta är det främst banken som tjänar på – vem skulle inte vilja skriva avtal med kunder som tvingar dem att bara handla hos dig de närmaste tre eller fem åren, säger hon.

ANNONS

LÄS MER: De har övertaget på bostadsmarknaden

Hon råder i stället låntagare att noggrant jämföra snitträntor mellan bankerna och använda dem för att sedan pruta på den egna, rörliga räntan. Den som är orolig över stigande räntor kan också försöka amortera ner sin skuld snabbare.

Räkna med dubbel räntekostnad

– Se till att du har det ekonomiska utrymmet för att klara av en höjning av räntan. Räkna med en räntekostnad som är minst dubbelt så hög som i dag – mellanskillnaden kan du använda för att spara ihop till en buffert eller amortera ner lånet så att du inte blir lika känslig när räntorna väl höjs, säger Johanna Kull.

LÄS MER: Huspriser upp med nio procent - på ett år

Tor Borg, chefsekonom på statliga SBAB, instämmer helt i rådet att skaffa sig marginaler – men rekommenderar också räntekänsliga hushåll att binda hela eller delar av lånen.

– Rörlig ränta har varit mest lönsamt de senaste 25 åren eftersom räntan ständigt gått ner under den tidsperioden. De 25 åren dessförinnan steg räntorna i stället stabilt – då var det lönsamt att ha bunden ränta. För en del hushåll kan det vara dags att binda räntan nu, det avgörs bland annat av hur stora lån du har i relation till din inkomst. Om du har en låg inkomst, ett högt lån och låga marginaler är du mer känslig för en räntehöjning än den som har en hög inkomst och ett litet lån, säger han.

ANNONS

"Man ska inte få panik"

Att kostnaderna för bolånen kommer öka framöver är båda överens om.

– I dag har vi rörliga bolåneräntor på i snitt 1,5 procent. Om ett år kanske de ligger kvar på samma nivåer – men om två eller tre år kan de ha stigit betydligt. Men man ska inte få panik, det mest sannolika är att höjningen sker i etapper, under ordnade former, säger Tor Borg.

LÄS MER: Högre priser får fler att flytta till landet

– Vi har historiskt låga räntor, det är klart att det inte kan vara för evigt. Men när räntorna höjs är det ingen som vet i dag, inte heller bankerna, säger Johanna Kull.

Hon är inte heller förtjust i det vanligt förekommande rådet att dela upp lånet mellan rörlig och bunden ränta eller på en eller flera olika bindningstider.

– Det är i princip det sämsta av två världar. Du får varken en säker, förutbestämd räntekostnad eller har kvar friheten att byta bank, säger Johanna Kull.

ANNONS