Byggnadsbranschen är den sektor där flest företag saknar kompetent personal. Arkivbild.
Byggnadsbranschen är den sektor där flest företag saknar kompetent personal. Arkivbild.

Företag vill växa – personal saknas

Företagen skriker efter personal, men rätt kompetens saknas på arbetsmarknaden. Värst är problemet inom byggbranschen och tillverkningsindustrin, visar en rapport från Tillväxtverket.

ANNONS
|

Enligt Tillväxtverkets rapport vill nästan 7 av 10 svenska företag växa, och närmare 4 av 10 anställa fler.

Men tillgången på kompetent arbetskraft ses som ett allt större hinder, och är i dag tillbaka på samma nivå som innan finanskrisen. 28 procent av företagen ser nu frågan som ett stort hinder för tillväxt, jämfört med 22 procent 2014.

Näringsminister Mikael Damberg hänvisar till regeringens nya satsningar på yrkeshögskolor och yrkesvux som en möjlig lösning på problemet.

- Det är otroligt glädjande att så många företag vill växa och planerar för att öka antalet anställda. Sveriges största tillväxthinder i dag är kompetensförsörjningen. Det är ett angenämt politiskt problem att jobba med. I en situation där näringslivet vill ha folk så gäller att jobba med rätt utbildningspolitik, säger han.

ANNONS

Problem i byggbranschen

Stört är problemet inom byggbranschen, där 43 procent uppger att personalbrist hindrar företagen från att växa. Skillnaderna är också stora mellan regionerna, där läget är allra sämst i Blekinge.

Joakim Andersson är vd för Dynacon Sverige Blekinge, som har omkring 60 anställda.

- Alla företagen i Blekinge söker med ljus och lykta efter kompetenta yrkesarbetare. Bristen på folk hindrar tillväxten. När man lämnar anbud på jobb så får man ta i beaktande att det är osäkert om man kan vara med i slutändan, säger han till TT.

Framförallt är det tjänstemän, arbetsledare och platschefer som saknas, uppger Andersson.

- Jag tror att det beror på att man förlorade så många under krisen på 90-talet. Många ungdomar kom ut och blev arbetslösa och sökte sig till andra branscher. Den generationen skulle ha varit 45–50 år gamla i dag och haft stor erfarenhet av branschen, säger han.

ANNONS

TT: Vad kan man göra åt det här problemet?

- Utbildning är väl egentligen det enda sättet. Så länge byggboomen är på topp så hinner man nog inte lösa problemet. Man måste nog vara förutseende inför nästa uppgång och branschen behöver själv ta större ansvar för att behålla personal och utbilda dem. Tidigare har man varit dåliga på det.

IT-branschen

Inom IT-branschen är siffran något lägre – 27 procent.

Frågan har diskuterats mycket under hösten, efter att den eftertraktade systemutvecklaren Tayyab Shabab hotades av utvisning på grund av en juridisk teknikalitet. Shabab flyttade till slut till Tyskland, och Centerpartiet efterlyste en "lex Tayyab", med enklare regler.

I december förväntas regeringen lägga fram ett nytt lagförslag kring arbetskraftsinvandring som ska göra att liknande situationer undviks i framtiden.

- Den förra lagstiftningen fick effekten att hela ansvaret hamnar på de som jobbar, och väldigt lite på de företag som gjort fel. Vi ville lägga mer ansvar hos företagen. Kompetenta människor ska inte åka ur Sverige, säger Mikael Damberg.

ANNONS
TT
Fakta: Regionala skillnader i kompetensförsörjning

Procentuell andel av företagen som ser kompetensförsörjning som ett tillväxthinder, uppdelat per län.

Blekinge 40 procent

Örebro 35 procent

Gotland 35

Jämtland 34

Halland 33

Gävleborg 33

Västra Götaland 31

Södermanland 31

Östergötland 31

Kronoberg 31

Jönköping 31

Värmland 30

Skåne 30

Västerbotten 29

Kalmar 27

Västernorrland 26

Uppsala 26

Norrbotten 26

Dalarna 26

Stockholm 24

Västmanland 23

Undersökningen genomfördes genom webb och pappersenkäter, som besvarades av omkring 10000 företag. Svarsfrekvensen var cirka 30 procent.

Källa: Tillväxtverket

Fakta: Branscher och hinder för tillväxt

Bransch Tillgång till lämplig arbetskraft Lagar & myndighetsregler Egen tid för företagets strategiska frågor

Byggverksamhet 43 procent 30 procent 14 procent

Tillverkning, utvinning 36 24 26

Transport & magasinering 34 37 13

Hotell & restaurangverksamhet 31 29 21

Uthyrning, fastighetsservice 30 19 14

Information & kommunikationsverksamhet 27 14 33

Handel, reparation av motorfordon 26 27 21

Vård & omsorg 24 32 23

Juridik, ekonomi, vetenskap & teknik 22 18 24

Utbildning 18 20 25

Energi, vatten el 17 35 9

Kultur, nöje & fritid 13 19 21

Undersökningen genomfördes genom webb och pappersenkäter, som besvarades av omkring 10000 företag. Svarsfrekvensen var cirka 30 procent.

Källa: Tillväxtverket

ANNONS