Grekiska bankaktier rasar

Grekiska bankaktier rasar på Atenbörsen. Finanssektorns branschindex är ned över 7 procent. Samtidigt föll generalindex 4,3 procent. Bakom ligger tvivel på att övergångsregeringen ska lyckas driva igenom sin krispolitik.

ANNONS
|

Enligt Nikos Christodoulou, analytiker på Merit Securities, berodde nedgången på att investerare börjat tvivla allt mer på den nya grekiska övergångsregeringens förmåga genomdriva ett effektivt saneringsprogram mot bakgrund av de motsättningar som råder mellan de ledande partierna i det grekiska parlamentet. Marknaden ska även ha överraskats negativt av den kraftiga minskningen för Greklands BNP för tredje kvartalet.

Samtidigt förnyade EU-kommissionen kravet från den 7 november på en skriftlig garanti från ledande grekiska politiker om att man nu ska genomdriva de åtstramningar som krävs för att få ned skuldbördan och landets budgetunderskott.

- Det måste vara ett brev och vara undertecknat, sade Amadeu Altafaj, EU-kommissionens talesman på en pressträff i Bryssel på tisdagen.

För att klara av att betala ut löner, pensioner och täcka finansieringskostnader måste Greklands regering inom några veckor få en sjätte utbetalning av nödlån ur stödpaketet från 2010. Det handlar om 8 miljarder euro, som frusits inne sedan september.

ANNONS

Ny statistik från EU:s statistikmyndighet, Eurostat, visar att Greklands bruttonationalprodukt (BNP) minskade med 5,2 procent på årsbasis under årets tredje kvartal.

Under andra kvartalet krympte ekonomin med 7,4 procent, medan det under första kvartalet var en nedgång på 8,3 procent, visar rapporten.

Greklands konservativa sade i går att de inte kommer att gå med på nya åtstramningar utöver vad de redan lovat för att landet ska undvika bankrutt. Beskedet signalerar att koalitionsregeringen inte har det stöd över partigränserna som långivarna begärt.

Eurozonens ledare kräver att konservativa Ny demokrati, socialistiska Pasok och högerpartiet Laos undertecknar ett löfte att de gör vad som krävs för att få nödlån på 130 miljarder euro.

Greklands nye premiärminister Lucas Papademos kommer att träffa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy på måndag, uppger det grekiska regeringskansliet i ett uttalande, enligt Reuters.

ANNONS