Angela Merkel väntas fortsätta som tysk förbundskansler, trots bakslaget i valet. Arkivbild.
Angela Merkel väntas fortsätta som tysk förbundskansler, trots bakslaget i valet. Arkivbild.

Marknaden välkomnar försvagad Merkel

Frankfurtbörsen stiger efter Angela Merkels oväntat svaga valseger. Marknaden räknar med en mer företagarvänlig tysk regeringskoalition, som sänker skatter och ökar offentliga investeringar. Fast det kan ta tid att få den på plats.

ANNONS
|

Euron tappade någon enstaka cent mot dollarn när valresultatet kom. Men Frankfurtbörsen stiger i förmiddagshandeln.

- Det är ett osäkert läge, men i slutändan är det Angela Merkel som styr med det tveklöst starkaste partiet, säger Holger Sandte, chefsanalytiker på Nordea.

Den största överraskningen för honom var att SDP-ledaren Martin Schulz så snabbt och så kategoriskt avvisade en tänkbar koalitionsregering med Angela Merkel.

"Mindre byråkrati"

Huvudscenariot nu är att Angela Merkels CDU bildar en så kallad Jamaica-koalition med konservativa CSU, De gröna och liberala FDP. Det öppnar för en mer företagarvänlig politik än om hon hade fortsatt regera med socialdemokratiska SDP, som bland annat gått till val på att reglera arbetsmarknaden hårdare.

ANNONS

- Nu kan det bli avregleringar, mindre byråkrati. Så investerare på börsen är nog ganska nöjda, säger Holger Sandte.

- Det skulle i grund och botten bli en företagarvänlig regering, tillägger han.

Den svåraste nöten att knäcka för Angela Merkel blir troligen att få den traditionella samarbetspartnern CSU att inte gå för långt högerut när de tar sig an högerpopulistiska Alternativ för Tyskland i regionalvalen 2018, enligt Sandte. Ett annat problem blir att mjuka upp De grönas energipolitiska ståndpunkter.

Ny regering dröjer

Han räknar med att det dröjer till årsskiftet innan en ny tysk regering är klar.

Valresultatet blir troligen ett bakslag för Frankrikes president Emmanuel Macron, som vill utveckla EU med en gemensam finansminister för eurozonen, med en egen budget. Med det tyska systerpartiet SDP i regeringen hade frågan kunnat tas vidare, men med FDP:s hårdföra kritik mot förslaget kan det troligen inte genomföras med en Jamaica-koalition i Berlin.

ANNONS

För brexit-förhandlingarna kan man enligt Holger Sandte befara att de tyska regeringsförhandlingarna blir en bromskloss, men han tror inte att det blir någon förändring i den tyska inställningen till brexit.

- Den tyska linjen är att brexit betyder brexit. Om du inte är med i klubben kan du inte heller få förmånerna, säger Holger Sandte.

TT
Fakta: En dryg femtedel av EU:s ekonomi

Tyskland står för drygt en femtedel av EU:s sammanlagda bruttonationalprodukt. För svensk ekonomi är Tyskland som handelspartner avgörande, med en export till Tyskland på 126 miljarder kronor och en import från Tyskland på 227 miljarder kronor. Svenska direktinvesteringar i Tyskland uppgick 2015 till 180 miljarder kronor, medan tyska direktinvesteringar i Sverige låg på 234 miljarder kronor.

Parlamentsvalet innebär att Tyskland nu har sju partier i förbundsdagen, med den högerpopulistiska nykomlingen Alternativ för Tyskland som tredje största parti. Sedan socialdemokratiska SDP uteslutit fortsatt regeringssamverkan är huvudscenariot nu att Angela Merkels CDU bildar en så kallad Jamaica-koalition med konservativa CSU, De gröna och liberala FDP.

Tysk tillväxt väntas öka till 2,1 procent i år för att avta något till 1,8 procent 2018 och 1,7 procent 2019. Arbetslösheten väntas sjunka något från årets 5,8 till 5,7 procent 2018 och 5,6 procent 2019. Samtidigt räknar ekonomer med att inflationen stiger från årets 1,5 procent till 1,9 procent 2019.

Källor: Stockholms handelskammare, Nordea Markets

ANNONS