En lastbil fraktar timmer i delstaten Pará i Brasilien. Arkivbild.
En lastbil fraktar timmer i delstaten Pará i Brasilien. Arkivbild.

Regnskog räddad från illegal export till Kina

ANNONS
|

Brasiliansk polis har lyckats spräcka en muthärva som syftat till att olagligen exportera värdefullt trä från Amazonasdelstaten Amapá. I veckan presenterade åklagare detaljerna i två omfattande och årslånga insatser som resulterar i åtal mot 31 personer, rapporterar tidningen Diário do Amapá.

Bland de åtalade finns två kinesiska entreprenörer, brasilianska affärsmän liksom chefen för ett lokalt miljöskyddsinstitut.

Enligt utredningen hade de kinesiska affärsmännen hunnit betala ut 10 miljoner real (25 miljoner kronor) av totalt 50 miljoner till det brasilianska företaget Pangea Mineração för virke. Bolaget använde sig sedan av ett annat företag, Ordena Brasil, för att muta anställda vid Amapás miljö- och markplaneringsinstitut.

ANNONS

Detta för att få dem att utfärda särskilda tillstånd som normalt ges till bönder som bedriver en hållbar avverkning, genom återplantering, så att exporten kunde ske under en täckmantel av laglighet.

Polisen uppger att man lyckades stoppa bedrägeriet innan exporten påbörjats – och att man besparat delstaten på möjliga miljöskador till ett värde av 100 miljoner real.

TT
ANNONS