Volvos prestandamärke Polestar ska numera endast tillverka elbilar och ska konkurrera med Tesla. Bild: TT/Volvo Cars
Volvos prestandamärke Polestar ska numera endast tillverka elbilar och ska konkurrera med Tesla. Bild: TT/Volvo Cars

Så ska Volvo konkurrera med Tesla

ANNONS
|

Volvos prestandamärke Polestarskanumera heltinrikta sig på att tillverka elbilar, under eget varumärke. Det uppger Volvo i ett pressmeddelande under onsdagen. Bilarna ska vara högpresterande och kunna konkurrera med bilmärket Tesla.

–Polestar kommer att bli en trovärdig konkurrent i den snabbt växande globala marknaden för elektrifierade högprestandabilar. Med Polestar kommer vi kunna erbjuda elektrifierade bilar till världens mest krävande, progressiva förare av samtliga marknadssegment, säger Håkan Samuelsson, VD för Volvo Cars, i pressmeddelande.

Gammal partner

För två år sedan köpte Volvo Polestar Performance, efter att de båda jobbat tillsammans inom motorsport i drygt 20 år. I framtiden kommer Volvos högpresterande elbilar inte längre bära Volvo-logotypen, utan Polestars egna.

ANNONS

–Jag är riktigt glad över att ta utmaningen att etablera detta spännande varumärke, att utveckla en fantastisk portfölj av unika produkter och kanalisera passionen som vi har inom Polestar-teamet. Nästa kapitel i Polestars historia har bara börjat, säger Thomas Ingenlath, blivandevd för Polestar, i pressmeddelandet.

LÄS MER: "En retrobil hade varit enkelt"

Han kommer fortfarande ha det övergripande ansvaretför design inom koncernen, som "Chief Design Officer" samtidigt som han behåller sin plats i Volvos koncernledning. Robin Page, som idag är chef för inredningsdesignen i Volvos bilar, tar dock över posten som designchef för märket Volvo.

Planerar nyanställningar

I samband med den nya satsningen lämnar ävenJonathan Goodman sitt jobb som kommunikationschef på Volvo Cars, för att bli operativ chef för Polestar.

Polestar, som har sitt huvudkontor i Gårda i Göteborg, ska nu nyanställa och skala upp verksamheten ordentligt.

- Det är en process som pågår redan nu. Sedan 2015, när vi köptes av Volvo Cars, har vi gått från 15till 110 personer. Jag kan inte säga en siffra för hur många vi ska anställa, men vi planerar att flerdubbla verksamheten de kommande åren, sägerPolestars presschef Johan Meissner.

Ska jobba med Volvo-teknik

Polestar ska ta fram egna bilar, men kommer ta mycket hjälp av Volvos teknik, för att uppnå synergieffekter. Volvo Cars första elbilar ska tillverkas i Kina - var Polestars bilar ska byggas vill Johan Meissner inte svara på ännu.

ANNONS

- Vi vet var de ska tillverkas, men det är inget vi kommunicerar nu. Vi återkommer med mer information i höst, säger han.

ANNONS