Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

181020-usalottodragningpsyk-789292_se.bhn_1.jpg
Drömmen om jackpot är en av spelandets starkaste drivkrafter – men storvinsten är inte enbart positiv. Arkivbild

Skenande spelvinster lever sitt eget liv

Vinster i miljardklassen gör spelarna fartblinda – och inte ens spelbolagen själva är särskilt glada över utvecklingen.

I USA har en lycklig spelare just nu chans på 14 miljarder kronor i lottovinst. Här hemma i Sverige noterades den hittills största spelvinsten på 258 miljoner kronor på Eurojackpot i juli i år. Drömmen om storvinst är såklart central för alla spel om pengar – och bara tanken på supersummorna skapar en känsla av frihet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

De få som kammar hem storvinsten upplever ofta att deras tillvaro vänds upp och ned – och upplevelsen är inte alltid enbart positiv.

Skapar kris

- Den positiva sidan är förstås alla möjligheter som öppnar sig ekonomiskt – man reser och betalar av lån. Men det är också en psykologisk kris – du byter samhällsklass och hamnar i nya miljöer och situationer du kanske inte trivs i, säger Jakob Jonsson, doktorand vid Stockholms universitet, som arbetat med både forskning och behandling av spelberoende.

Andra väljer att göra – ingenting.

- Det är paradoxalt, eftersom skälet att spela har varit att vinna mycket och få en förändring.

Jakob Jonsson ifrågasätter rimligheten i att ohyggligt mycket pengar går till få individer.

- Det har skett en inflation. Tre miljoner anses i dag inte som särskilt mycket pengar, absurt nog. Men det finns ett naturligt fenomen i det: Om någon erbjuder en större vinst, måste andra trumfa det med en ännu högre.

Flera drivkrafter

Han pekar ut ett antal krafter som driver folk att spela. Förutom drömmen om pengar finns också det sociala sammanhanget i exempelvis bingohallar och på travbanan. Vissa skicklighetsspel som exempelvis poker och sportspel skapar en skön känsla av att vara riktigt bra på något, plus att tävlingsmomentet sporrar. Dessutom finns en möjlighet till verklighetsflykt, framför allt vid automater och skärmspel.

- Att se hjulen snurra och siffrorna rulla hjälper oss att koppla av.

De glesa dragningarna inom olika former av lotto gör att det är ganska svårt att bli beroende – däremot ökar de intresset för spel som helhet.

- Spel föder spel, det vet vi. Börjar du spela en spelprodukt ökar sannolikheten för att du också börjar med en annan.

MEST LÄST