I sommar har restaurangpriserna ökar kraftigt, omräknat i årstakt är ökningen 9 procent. Arkivbild.
I sommar har restaurangpriserna ökar kraftigt, omräknat i årstakt är ökningen 9 procent. Arkivbild.

Stor ökning av restaurangpriser

Restaurangpriserna har ökat kraftigt sedan arbetsgivaravgifterna höjdes i sommar. Nu varnar branschorganisationen Visita för att jobben i sektorn är hotade.

ANNONS
|

- Det man kan ana är att höjda priser är det första steget och att man undviker att säga upp personal. Men med högsta sannolikhet undviker man också nyanställningar, säger Eva Östling, vd för Visita.

Restaurangpriserna ökade i den högsta takten på tio år under maj–juli jämfört med samma period i fjol, enligt en undersökning från branschorganisationen. Ungefär tre av fem restauranger har höjt sina priser.

Enligt organisationen är den främsta orsaken till de stigande priserna den höjda arbetsgivaravgiften för unga som genomfördes den 1 juni.

ANNONS

- Vi har extremt låga marginaler i vår näring. Med arbetsgivaravgiftshöjningen har branschen i sin helhet fått ökade kostnader för våra företag på 3,5 procent, säger Östling som befarar att de minskade marginalerna kan drabba personalen längre fram.

- Vissa av våra företag har fått ökade lönekostnader med mellan 5 och 13 procent. Det är helt galna siffror. Och det enda sättet att påverka dem är att dra ner på personal.

ANNONS