Marknaden gillar Facebooks satsning på eget innehåll. Arkivbild.
Marknaden gillar Facebooks satsning på eget innehåll. Arkivbild.

Techbolag lyfter – men oro inför framtiden

Facebooks satsning på eget innehåll och Googles försäljning hyllas av marknaden efter att många amerikanska techjättar rapporterat i veckan. Men det finns en oro för att jakten på användare kostar för mycket.

ANNONS
|

- Vi är lite skeptiska till både Amazon och Netflix, vi tror att båda företagen är fullvärderade och att marginalerna inte går upp så mycket som marknaden förväntar sig, säger Erling Thune, portföljförvaltare på norska DNB:s tech-fond, till TT.

Amazons rapport för andra kvartalet visade en omsättning i linje med förväntningarna på 38 miljarder dollar, motsvarande ungefär 312 miljarder kronor. En ökning med 25 procent från förra årets 30 miljarder dollar. Resultatmässigt var det sämre än väntat, 197 miljoner dollar.

ANNONS

Dyr kundtillväxt

Netflix fick under kvartalet drygt 5,2 miljoner nya kunder vilket överträffade analytikernas förväntningar på 3,2 miljoner nya användare. Omsättningen steg till 2,8 miljarder dollar under kvartalet med en vinst på 65,6 miljoner dollar.

- Netflixaktien var upp ungefär 15 procent efter beskedet att antalet användare växer snabbare än väntat. Problemet är att tillväxten kostar mer än väntat, säger Thune.

Amazons svaga marginaler beror enligt Thune på att bolaget måste hantera stora lager och distribution, något som gäller många detaljhandelsbolag. Det slipper Google och Facebook. Och det märks hos Facebook som under andra kvartalet ökade vinsten med 71 procent, till 3,9 miljarder dollar på en omsättning av drygt 9,3 miljarder dollar.

Enligt bolaget har satsningen på videoannonser gett tillväxt i mobilannonseringen.

- Facebook var över förväntningarna, speciellt när det gäller vinsten. De säger också att de ska lägga mer pengar på egenproducerat videoinnehåll, säger Erling Thune.

ANNONS

Googles moderbolag Alphabet visade en vinst på 3,5 miljarder dollar för årets andra kvartal med en omsättning på 26 miljarder dollar. Här påverkades resultatet negativt av de böter på motsvarande 2,7 miljarder dollar som företaget ålagts av EU att betala för att ha missbrukat sin marknadsställning.

- Omsättningen var bra men aktien gick ner 3 procent. Marknaden är bekymrad för att tillväxten kommer med lägre marginaler än tidigare eftersom de måste betala för sökningarna som sker från Iphonemobiler. Vi tycker dock att aktien är billig i förhållande till tillväxten, säger Thune.

Generellt finns en viss marknadsoro kring de amerikanska nätbolagen när det gäller regelfrågor som exempelvis monopolställning.

Problem för Twitter

Twitter går fortsatt trögt. Förlusten på 116 miljoner dollar för årets andra kvartal uppskattas inte. Omsättningen sjönk med fem procent till 574 miljoner dollar jämfört med ett år tidigare.

- Det är oroande, de tjänar inga pengar. Vi är skeptiska till Twitter. Det finns en hård kärna som använder det men de klarar inte att komma in på massmarknaden. Den positionen dominerar Facebook med sitt bredare innehåll, säger Erling Thune.

ANNONS
TT
Fakta: Bolagens andra kvartal i siffror

Amazon:

Omsättning: 38 miljarder dollar, cirka 312 miljarder kronor.

Resultat: 197 miljoner dollar, cirka 1,6 miljarder kronor.

Twitter:

Omsättning: 574 miljoner dollar, cirka 4,7 miljarder kronor.

Resultat: -116 miljoner dollar, cirka -950 miljoner kronor.

Facebook:

Omsättning: 9,3 miljarder dollar, cirka 76 miljarder kronor.

Resultat: 3,9 miljarder dollar, cirka 32 miljarder kronor.

Google/Alphabet:

Omsättning: 26 miljarder dollar, cirka 212 miljarder kronor.

Resultat: 3,5 miljarder dollar, cirka 28,7 miljarder kronor.

Netflix:

Omsättning: 2,8 miljarder dollar, cirka 23 miljarder kronor.

Resultat: 65,6 miljoner dollar, cirka 538 miljoner kronor.

ANNONS