Tysk kärnkraft ska enligt ett regeringsbeslut vara avvecklad till 2022. Arkivbild.
Tysk kärnkraft ska enligt ett regeringsbeslut vara avvecklad till 2022. Arkivbild.

Tysk kärnkraftseger för Vattenfall

Den tyska staten måste kompensera Vattenfall för beslutet att avveckla tysk kärnkraft i förtid. Men i domen från Tysklands högsta författningsdomstol nämns inte hur stort skadeståndet ska vara.

ANNONS
|

Författningsdomstolen i Karlsruhe slår fast att Vattenfall, RWE och Eon har rätt att kräva den tyska staten på en "rimlig" ersättning för beslutet att snabba på kärnkraftsavvecklingen i landet.

Avveckla snabbare

Däremot har domstolen ingenting i sak att invända mot regeringens plan att avveckla all tysk kärnkraft till 2022. Ett beslut som fattades kort efter kärnkraftolyckan i Fukushima i Japan 2011.

- Men de har kommit fram till att om man gör så stora inskränkningar i äganderätten, så kan man inte göra det utan kompensation, säger Anne Gynnerstedt, chefsjurist på Vattenfall, som fick stänga två kärnkraftverk när den nya kärnkraftslagen trädde i kraft.

ANNONS

Men domstolen har inte haft i uppgift att avgöra hur stor ersättningen ska vara.

Dom i USA

För Vattenfalls del kommer den saken att avgöras i juni/juli då en skiljedomstol i Washington DC i USA kommer med sin dom. Vattenfall driver där ersättningskrav mot den tyska staten på nästan 50 miljarder kronor. Det ska täcka merkostnaderna för beslutet att avskaffa kärnkraften.

Tisdagens dom ger den tyska regeringen fram till mitten av 2018 på sig för att komplettera lagen med bolagens rätt till ersättning och hur stort skadeståndet ska vara. Men vid det laget kommer alltså domstolen i USA att ha sagt sitt om Vattenfall.

- Vi kommer inte att kräva samma ersättning två gånger, säger Anne Gynnerstedt.

Tonar ned

Talespersoner för RWE och tyska regeringen tonar ned förväntningarna på skadeståndsbeloppen. Det kommer inte att handla om de 19 miljarder euro som nämnts inför domslutet, säger de.

- Miljarderna som bolagen har krävt är inte längre aktuella, säger miljöminister Barbara Hendricks, enligt Reuters.

ANNONS

Bolagen själva anser att beslutet att snabba på avvecklingen inneburit att de tappat 1800 terawattimmar i framtida produktion, vilket motsvarar hela Tysklands energiförsörjning under tre års tid.

Direkt när domen blev känd steg kurserna för energiaktier rejält på Frankfurtbörsen för att sedan backa tillbaka något. Vid 15-tiden hade Eons aktier gått upp med 3,3 procent och RWE med 1,8 procent. Det statskontrollerade kraftbolaget ENBW hade lyft med 5,4 procent.

Fakta: Vattenfall och tyska kärnkraftverk

Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan 2011 beslöt den tyska regeringen att skynda på avvecklingen av kärnkraften. I augusti 2011 trädde det 13:e tillägget i den tyska kärnkraftslagstiftningen i kraft, det tillägg som stått i fokus för rättegången i författningsdomstolen i Karlsruhe.

Detta innebar att åtta av landets 17 kärnkraftverk stängdes omedelbart, bland dem Vattenfalls kärnkraftverk Krümmel och Brunsbüttel. För övriga nio kraftverk angavs datum för avvecklingen. Utfasningen kommer att ske stegvis fram till slutet av 2022.

Vattenfall har även invänt mot ett lagförslag som innebär att bolaget ska betala cirka 17 miljarder kronor till en tysk fond för kärnavfallshantering. Vattenfall kräver ett tilläggsavtal, som ska skydda koncernen mot att framtida tyska regeringar höjer avfallsnotan.

ANNONS