Bolidens vinst hamnade långt under förväntningarna. Arkivbild.
Bolidens vinst hamnade långt under förväntningarna. Arkivbild.

Underhåll sänkte Bolidens resultat

Gruv- och smältverksbolaget Bolidens vinst för andra kvartalet hamnade långt under förväntningarna. Underhållsarbete och produktionsstörningar drog ner resultatet. Aktien rasar.

ANNONS
|

Bolidens aktie rasade med omkring 10 procent under förmiddagens börshandel.

- Vi visste att vi skulle ha mycket underhåll och sedan har de kanske blivit lite dyrare än vi tänkt. Och sedan har vi inte haft någon stolpe in någonstans egentligen utan det har varit lite produktionstörningar, säger Bolidens vd Lennart Evrell.

- En lite trist rapport.

ANNONS

Bolagsspecifika problem

Enligt analytiker var Bolidens problem under kvartalet bolagsspecifika och har ingen koppling till gruvbranschen i sin helhet.

- De hade väldigt mycket motvind från underhållsstopp i gruvdelen, det var en väldigt stor negativ sak. Sedan hade de också produktionsstörningar som var större än väntat i smältverksdelen, säger Christian Kopfer, gruvanalytiker på Nordea.

- Det som vi såg som gjorde att det avvek från förväntningarna har ingenting med gruvbranschen att göra utan det var bolagsspecifikt.

Vd slutar

Lennart Evrell meddelar i samband med rapporten att han lämnar sin post nästa sommar.

- Det är ett jobbigt beslut för mig. Jag tycker om det här företaget och mina medarbetare mer än något annat, men åldern gör att så småningom ska man sluta och nu har jag fått två fina styrelseuppdrag och man ska vårda dem också.

ANNONS

På 80-talet exporterade Boliden giftigt avfall till Chile. Avfallet dumpades i utkanten av ett samhälle, med svåra sjukdomar hos invånarna som följd. 800 drabbade har stämt gruvbolaget, i en process som inleds den här veckan.

- Hela historien och att förknippas med det här är jättejobbigt. Men tittar man på sakfrågorna så anser vi att det är andra som har felat här. Nu tycker jag att det skönt att processen är i gång och att det ska avgöras vem som har ansvaret.

TT
Fakta: Bolidens rapport

Boliden redovisar en vinst före skatt på 1790 miljoner kronor för tredje kvartalet i år. Det kan jämföras med vinsten på 1454 miljoner kronor motsvarande period 2016.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2273 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 11628 miljoner kronor, jämfört med 9733 miljoner kronor ett år tidigare.

ANNONS