En hund blir klippt. Arkivbild.
En hund blir klippt. Arkivbild.

Växande intresse för husdjur i Kina

Li Mingjie är en drömkund för den kinesiska husdjursbranschen. Han snålar inte när det gäller att hålla pudeln glad. Kineserna väntas ösa pengar över sina husdjur de närmaste åren.

ANNONS
|

- Jag kan lägga hur mycket pengar som helst på min hund. Hon är som ett barn för mig, säger Li Mingjie i staden Pingyang, på promenad med sin bruna pudel Coco.

Han är inte ensam om att vilja slanta upp för ett husdjurs välmående. En växande medelklass och stora demografiska skillnader, som senare giftermål och barnafödande, har lett till ett uppsving för branschen.

Kineser väntas lägga ut motsvarande 58 miljarder kronor på sina husdjur de närmsta fem åren.

ANNONS

"Del av familjen"

Suget efter husdjursprodukter är inte bara goda nyheter för jättar som Mars och Nestlé, utan leder också till en växande inhemsk marknad. Det handlar om allt från hundmatstillverkare till företagare som öppnar hundsalonger.

- Det finns en stor potential för den kinesiska marknaden, säger Liu Yonghao, chef för företaget New Hope Group, och tillägger att särskilt unga kineser utvecklar starka band till sina husdjur:

- De är villiga att spendera mycket pengar eftersom husdjuren har blivit en del av familjen.

Det stora intresset gör branschen till en guldgruva för investerare. Thomas Kwan på Hongkongbaserade investmentbolaget Harvest Global säger att husdjursbranschen i Kina är het.

- Frågorna som husdjursägarna ställer sig nu är: Kan jag köpa tillräckligt hälsosam mat? Kan jag ge djuren ett bra liv?

ANNONS

En helomvändning

Även mindre företag rider på vågen av kärlek till husdjuren. DogWhere.com erbjuder semestrar för husdjur och driver ett husdjurshotell i Peking med alla sorters bekvämligheter, som pool och biograf.

- En gång tog vi hand om en hund i 47 nätter, och det kostade totalt 17000 yuan (nära 22000 kronor), säger marknadschefen Wang Chao.

Utvecklingen är en helomvändning i ett land där husdjur en gång i tiden förbjöds under ledaren Mao Zedong, och där det fortfarande hålls en årlig festival i staden Yulin för den som vill kalasa på hundkött.

Förändringen mot att hundar räknas som husdjur i stället går fort, enligt ägaren till en lokal zooaffär i Pingyang.

- För tio år sedan fanns det bara jordbruk här och människor åt hundar. Nu äter man inte hundkött så ofta, och har i stället börjat se hundar som husdjur.

ANNONS
TT-Reuters
ANNONS