Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180622-skrallspelbolag-700246_se.bhn_1.jpg
Betssons vd Pontus Lindwall. Pressbild.

VM – störst någonsin för spelbolagen

Skrällarna har duggat tätt i inledningen av fotbolls-VM i Ryssland. Fortsätter mästerskapet så innebär det välfyllda kassakistor för spelbolagen. Turneringen kan bli deras största sportevenemang hittills.

Det råder högsäsong för spel- och bettingbolagen. För dessa är dock världsmästerskapet i fotboll mycket mer än en klassisk tipsrad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Med evenemanget i Ryssland följer ett myller av olika vadslagningsmöjligheter och odds kring de totalt 64 fotbollsmatcherna som spelas under VM. Vem gör första målet i en match? Vilket lag utför flest tacklingar?

Bredare utbud

Listan över spelbara alternativ kan göras lång, något som bland annat vadslagningsbolaget Betsson har satsat hårt på inför sommarens mästerskap. Deras utbudsprodukt, även kallad sportbok, är den största hittills.

- Vår sportbok är betydligt större än vad den var under EM för två år sedan, säger Betssons vd Pontus Lindwall till TT.

Turneringar av den här magnituden innebär även ett gyllene tillfälle för bolagen att synas. Med tusentals oddsspel och erbjudanden hoppas spelbolagen locka in nya, något mer oerfarna spelare in i deras ekosystem.

"Vi har flera stora VM-kampanjer i gång som pågår för fullt. Varumärket kommer att synas både i tv, radio, online och på utomhustavlor runt om i landet", skriver Kindreds vd Henrik Tjärnström i ett mejl.

Större spelarinsatser

För Betsson utgjorde EM i Frankrike 2016 omkring 2,5 procent av bolagets omsättning i såväl andra som tredje kvartalet. Världsmästerskapet i Ryssland räknas locka rekordmånga spelare och därmed ännu större spelarinsatser.

- Vi förväntar oss att det här ska överträffa alla tidigare mästerskap i volym, säger Betssons vd Pontus Lindwall.

Hos konkurrenten Kindred spår chefen Tjärnström att årets mästerskap, likt förra VM, uppgår till omkring 5 procent av bolagets årsintäkter.

Vinnare på skrällar

Något som talar för att spel- och bettingbolagen kan komma att skära guld med täljkniv efter mästerskapet är antalet skrällresultat i turneringens inledning. Generellt vinner nämligen banken då favoritlagen förlorar eller spelar lika.

- Skulle Island gå hela vägen och vinna VM hade det varit extremt trevligt för spelbolagen. Men det är alldeles för tidigt att skriva hem det här som ett skrällmästerskap, säger SEB:s aktiestrateg Christopher Lyrhem.

Betssons Lindwall delar Lyrhems analys och säger att det är tur för bolaget att även uppstickare tar hem matcher.

- Rent statistiskt så vet vi att det alltid kommer ett och annat oväntat utfall, men det gör även spelarna.

Fakta: Kindred och Betssons fjolår i siffror

TT

Speloperatören Kindred (före detta Unibet) redovisade ett spelöverskott på 751 miljoner pund, motsvarande närmare 8,8 miljarder kronor för helåret 2017. Det var en ökning med 38 procent jämfört med året före.

Vid sportspel definieras spelaröverskottet som nettovinsten eller nettoförlusten från lagda spel.

Bolaget gjorde i fjol en vinst före skatt på 132 miljoner pund, vilket kan jämföras mot närmare 93 miljoner 2016.

Enligt senaste årsredovisningen hade Kindred under det fjärde kvartalet 2017 drygt 1,3 miljoner aktiva kunder.

Förra året steg Betssons intäkter till 4,7 miljarder kronor, en ökning med 15 procent från 4,1 miljarder ett år tidigare. Bolaget redovisade en rörelsevinst på 882 miljoner kronor i fjol, vilket kan jämföras mot 946 miljoner 2016.

Antalet aktiva kunder hos Betsson var i slutet av året uppe i drygt 615 000.

Källa: Kindred, Betsson

MEST LÄST