Enligt Apples vd Tim Cook måste bolaget följa lagen i de länder där de har verksamhet och därför har VPN-apparna i kinesiska Appstore plockats bort. Arkivbild
Enligt Apples vd Tim Cook måste bolaget följa lagen i de länder där de har verksamhet och därför har VPN-apparna i kinesiska Appstore plockats bort. Arkivbild

VPN ohotat – åtminstone i rena demokratier

Apples beslut att ta bort alla VPN-appar i Kina och den kommande lagskärpningen i Ryssland visar vilket hot de populära anonymiseringstjänsterna är mot vissa regimer. I världens demokratier är tekniken i dag så etablerad att det vore omöjligt att backa utvecklingen även om den också används av kriminella och näthatare, påpekar en datasäkerhetsexpert för TT.

ANNONS
|

Inledningsvis var VPN (virtuellt privat nätverk) en angelägenhet för företag som behövde säkra uppkopplingar mellan medarbetare utanför kontoret och företagets servrar. Men för några år sedan kom tekniken även till konsumentmarknaden och i dag finns en VPN-tjänst i miljoner privata telefoner och datorer. Den ansluter till internet via en server som döljer vem användaren är och var den befinner sig. Tusentals företag runt om i världen tillhandahåller i dag VPN-tjänster, somliga gratis och andra som abonnemang.

Apple följer lagen

En utveckling som innebär att medborgarna kan vara anonyma och icke spårbara på nätet ses med oblida ögon på många håll. I Kina fick en lagskärpning nyligen Apple att ta bort alla VPN-appar från sin kinesiska Appstore.

ANNONS

- Vi skulle helst slippa ta bort appar, men precis som i andra länder följer vi lagen där vi har verksamhet, förklarade Apples vd Tim Cook i samband med företagets delårsrapport.

Svenska Dagbladet har pratat med en journalist i Kina som nu inte vågar uppdatera sin Iphone av rädsla att bli av med VPN-tjänsten.

Fundamental teknik

I Ryssland har president Putin undertecknat en lag som träder i kraft 1 november och som ska förhindra att VPN-tjänster används för att nå de tusentals nätsajter som är förbjudna i landet.

Den typen av förbud kommer vi knappast att få se i världens demokratier, även om VPN-tjänsterna inte är lika populära överallt, påpekar Ola Rehnberg på datasäkerhetsföretaget Symantec.

- VPN är en fundamental teknik för att möjliggöra sättet som vi jobbar i dag. De flesta företag erbjuder anställda friheten att välja var de arbetar: hemmet, hotell eller flygplatser. Utan VPN–tekniken går detta helt enkelt inte att göra utan stora risker.

ANNONS

Kriminella och näthatare

Men tekniken har också en baksida, fortsätter han.

- Anonymiteten på nätet är något som används inte bara av goda skäl utan också av nätkriminella för att undgå upptäckt och för att utföra intrång. Anonymiteten gör också att näthatet har fått en sådan spridning, säger Ola Rehnberg.

TT

Fakta: VPN-teknik

Med VPN-teknik kopplas datorn eller mobilen ut på nätet via en server hos bolaget som tillhandahåller tjänsten. Tekniken gör det möjligt att välja vilket land användaren vill låtsas befinna sig i och den rätta IP-adressen döljs.

Med VPN-teknik går det också att komma åt vissa strömmade tjänster som är begränsade till ett land. Netflix har lagt in spärrar mot VPN-tjänster och brittiska BBC har infört krav på registrering för nättjänsterna, även om utländskt tjuvtittande inte angivits som skäl.

Samtliga stora amerikanska bolag som Google, Facebook, Twitter och Youtube är blockerade i Kina sedan flera år och kan inte nås utan en VPN-tjänst.

ANNONS