Demokratifråga. De som inte lär sig det tekniska språket riskerar att hamna utanför, menar bibliotekarien Lina Antonsson. 
Demokratifråga. De som inte lär sig det tekniska språket riskerar att hamna utanför, menar bibliotekarien Lina Antonsson. 

Här kan du utveckla din digitala kunskap

Vill du lära dig mer om digital kommunikation? Med start i dag anordnar Stadsbiblioteket en hel vecka i teknikens tema.

ANNONS
|

I dag drar digitala veckan igång på Stadsbiblioteket. Här får alla som vill en möjlighet lära sig mer om internet och digital teknik. – Det är en del i en nationell satsning som syftar till att fler ska bli digitala, säger Lina Antonsson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Med i satsningen har man varit under flera år, och Lina Antonsson ser att en stor del av befolkningen fortfarande står utanför den digitala tekniken. Under veckan kommer man bland annat ha surfplattedrop-in på Dalaberg och i Ljungskile. – Alla som inte haft dator i sin vardag eller på arbetsplatsen riskerar att hamna utanför. Vill du ha tillgång till information krävs ju nästan en dator i dag, säger hon.

ANNONS

Satsningen är en del i kampanjen Get online week som pågår över hela Europa den 27 mars till 2 april. Arbete och entreprenörskap, e-tjänster och cybersäkerhet är veckans tre huvudteman. Syftet med kampanjen är helt enkelt att se till att fler blir digitalt delaktiga. – Vi kommer ha drop-in där man kan fråga om allt möjligt som rör teknik. Och med vår konsumentrådgivare kan prata om näthandel och konsumenträtt, säger Lina Antonsson.

De med läsnedsättning kommer kunna få hjälp med att registrera ett konto på Legimus, en tjänst som gör det möjligt att ladda ner talböcker. Under kursen Våga klicka som biblioteket drivit sedan 2011 har framför allt äldre fått handfasta tips kring hur man handlar på nätet, betalar en e-faktura eller läser tidningen på surfplattan. – Alla har olika anledningar att vara med, det kan till exempel göra att man blir delaktig i sociala medier, upptäcker youtube eller ringer sina släktingar på skype, berättar Lina Antonsson.

Enligt henne är kunskapen om den digitala tekniken viktig. I slutändan handlar det om en fråga om demokrati. – Står du utanför det digitala får du inte samma tillgång till information. Det är som att inte kunna ett språk, säger Lina Antonsson.

ANNONS
ANNONS