Det är hårt tryck på telefonrådgivningen på sommaren.
Det är hårt tryck på telefonrådgivningen på sommaren.

Hårt tryck på sjukvårdsrådgivningen

I takt med att Bohuskustens befolkning ökar under semestermånaderna ökar också telefonsamtalen till sjukvårdsrådgivningen. Nu har Närhälsan i Västra Götaland slagit samman de fyra telefonmottagningarna för att kunna öka tillgängligheten.

ANNONS
|

– Det är första sommaren som vi gör detta fullt ut, berättar Elisabeth Kvilén Eriksson, verksamhetschefchef för Närhälsans sjukvårdsrådgivning i Uddevalla.

Det är verksamheterna i Uddevalla, Göteborg, Alingsås och Skövde som nu inlett ett samarbete med ett gemensamt telefonsystem och gemensam kö. De patienter som ringer numret 1177 styrs först automatiskt till den lokala sjukvårdsrådgivaren, men om det är upptaget där kopplas de numera vidare till någon av de andra telefonmottagningarna i regionen. Detta ska enligt Elisabeth Kvilén Eriksson minska belastningen hos bland annat telefonmottagningen i Uddevalla – där trycket vanligtvis brukar bli högt under sommarmånaderna.

– I gamla Fyrbodalområdet har vi tidigare drabbats hårt under juli månad eftersom befolkningen ökar rejält här under semestertid. Det har gjort att vi då haft sämre tillgänglighet än normalt, men nu hoppas vi att folk ska uppleva att det är lättare att komma fram tack vare det nya systemet, säger hon och tillägger att samtalen till de övriga tre kontoren minskar under sommaren vilket gör att belastningen jämnar ut sig.

ANNONS

"Bränner sig på maneter"

I juli förra året fick över hälften (52 procent) av samtalen svar inom tre minuter i Uddevalla. 83 procent av dessa besvarades inom nio minuter.

Typen av frågor som patienterna ringer om varierar med årstiden. Under vinterhalvåret handlar det mestadels om infektionssjukdomar och förkylningar, medan sommaren medför åkommor som ofta orsakas i naturen.

– Man bränner sig på maneter i havet, får olika typer av insektsbett, ramlar och slår sig eller får solskador, säger Elisabeth Kvilén Eriksson.

Svårt hitta semestervikarier

När det gäller bemanningen är situationen till viss del bekymmersam på sjukvårdsrådgivningarna under semestertid.

– Det är svårt att hitta semestervikarier till den här typen av verksamhet eftersom det kräver specifika kunskaper och upplärningstiden är lång. Men vi lägger fokus på att bemanna mer under de tider som vårdcentralerna har stängt, säger Elisabeth Kvilén Eriksson.

Ett samtal till 1177 ställer krav både på den som ringer och på sjuksköterskan som ska göra bedömningen. Det är viktigt att rätt uppgifter lämnas men också att rätt frågor ställs. Har man en allmän fråga bör man helst ringa dagtid en vardag, och inte de tider då sjukvårdsrådgivningen har högst belastning - under kvällar och helger.

Är man svårt sjuk behöver man inte kontakta sjukvårdsrådgivningen innan man uppsöker vårdgivare, utan i stället ringa 112 eller uppsöka akutmottagning.

ANNONS