Handeln med djur en miljardindustri

Fotografen Tom Svensson brinner för att hotade arter på jorden ska få finnas kvar. Han släpper nu en bok om handel med hotade arter, något som är en miljardindustri.

ANNONS
|

Till vardags jobbar Tom Svensson på Nordens ark. En djurpark där flera av jordens mest hotade arter fått en fristad. Han är förutom det en uppmärksammad naturfotograf som tillsammans med Ola Jennersten från WWF nu kommit ut med boken: Vid vägs ände. En bok som skildrar den illegala handeln med elefanter, tigrar och noshörningar. Boken blev nyligen utsedd till årets pandabok 2017.

– Jag har tidigare hängt på team i Sydafrika som jobbar med att stoppa tjuvjakten. I den här boken har vi velat följa hela kedjan, från när djuret skjuts till slutkunden, säger Tom Svensson.

Ambitionen att hitta en slutkund förde Tom till staden den burmesiska staden Mong la. En stad som av många beskrivs som Asiens Las Vegas.

ANNONS

– Allt i staden kretsar kring spel och dobbel, prostitution och handel med djur. Det finns inte en enda mataffär i staden, Mong la är en oerhört surrealistisk plats, berättar han.

Tom Svensson fortsätter att berätta att handeln med djur sker på en öppen marknadsplats. Mer exklusiva saker som elfenben, noshörningshorn och päls från stora katter säljs i high end shops. I staden finns också restauranger som specialiserat sig på annorlunda djur. Syftet med resan var att dokumentera handeln med hotade arter och efter att det uppstått tumult när han gått med en handkamera gick han i stället över till dold utrustning.

– Jag har satt en kameralins längst fram i glasögonen, på och av-knappen sitter på sidan av glasögonen. Stillbild fick jag genom att trycka på en fjärrkontroll i fickan, berättar Tom.

I en av butikerna fanns ett helt displayskåp med noshörningshorn i olika storlekar. Tom skickar där fram sin tolk för att kunna ta bra samt världsunika bilder när det förhandlas om priset. Noshörningshorn är det dyraste som finns på jorden och kostar mycket mer än heroin. Därför sköts handeln av kriminella nätverk.

– Vinsterna är större än vid knarkhandel och det är samtidigt lägre straff på att handla med hotade arter än att handla med narkotika. Handeln med hotade arter är en av världens mest lönsamma industrier. Vi pratar om miljarder förklarar Tom.

ANNONS

Handeln med hotade djur är inte bara något som sker i olika syndens nästen i Sydostasien. Även vi svenskar bidrar till den när vi semestrar i Thailand, något vi alla måste tänka på berättar Tom Svensson.

– Du bidrar till att skada hotade arter om du rider på elefanter eller om du klappar eller blir fotograferad med tigrar. Kolla också noga så det inte är elfenben i det där snygga smycket, berättar han.

Att låta ditt barn bli fotograferat med den gudomligt söta gibbonapan får även det katastrofala konsekvenser.

– För att få ner apungarna från träden skjuter man mamman. Nio av tio apungar klarar inte heller inte det höga fallet. När ungen sen växer och till slut blir för stark som alla primater blir avlivas den. Killen med apan ger sig då återigen ut i skogen för att få tag på en ny apa, berättar Tom Svensson.

Det som driver honom att fortsätta med sitt outtröttliga arbete för hotade arter kommer från hans kärlek till djuren och planeten.

– Djur och natur är mer värda levande än döda. Går jorden under gör vi också det, säger han.

ANNONS