Stödpedagogerna på Hemmafixarna, Jakob Bolinder och Jennie Vestman
Stödpedagogerna på Hemmafixarna, Jakob Bolinder och Jennie Vestman

Hemmafixarna ska hjälpa äldre - gratis

Uddevallas kommun satsar på mer hjälp i hemmet för de äldre. Den 13 februari är det premiär för gratistjänsten Hemmafixarna.

|

Hemmafixarna riktar framförallt in sig på att hjälpa till hos personer över 70 år med enklare hushållstjänster som att byta glödlampor och gardiner. Arbetet är inte tänkt att konkurrera med hemtjänsten eller hantverkstjänster, utan fokuserar på hemmanära jobb som kan vara ett mödosamt värv för personer med rörelsesvårigheter:

– Alla jobb som man måste stå på stolar eller gå upp på vinden för kan vi fixa om folk ringer och beställer tjänsten, säger Sofia Jonshamre, enhetschef på Uddevallas kommun.

Fixartjänsten är en del i kommunens satsning på att förebygga fallolyckor. I december delade kommunen ut 800 stycken broddar i detta syfte:

– De tog slut fort och vi fick klagomål på att vi inte hade fler att ge ut. Det är en dyr satsning som kommunen gör, men förhoppningsvis billig i längden i minskade sjukvårdskostnader efter fallolyckor. Vi ska samla statistik på något sätt över vilka tjänster vi utför, säger Sofia Jonshamre.

I november i fjol skrev Bohusläningen om hur en liknande tjänst existerar i de närliggande kommunerna Munkedal, Orust och Tanum:

– Vi har kollat på hur det har fungerat i andra kommuner, och varit där och undersökt denna tjänst innan vi bestämde oss, säger Sofia Jonshamre.

Hemmafixarna kommer bestå av två stycken stödpedagoger och fem stycken brukare från kommunens dagliga verksamhet i enlighet med LSS. Tjänsten är avgiftsfri.