Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Hundratals ton giftämne i Tianjin

  En högt uppsatt militärofficer i Kina bekräftar att det fanns flera hundra ton natriumcyanid i det område som var centrum för de våldsamma explosionerna i Tianjin.

  Stabschefen i militärregionen Peking, Shi Luze, uppger att natriumcyanid fanns på minst två ställen. Det är den första officiella bekräftelsen på uppgifter om det mycket giftiga ämnet på platsen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Volymen var flera hundra ton enligt preliminära beräkningar, sade Shi Luze vid en presskonferens i dag.

  Myndigheterna har bekräftat 112 dödsfall i sprängkatastrofen men ytterligare uppemot 100 människor saknas och befaras vara döda. Över 700 människor vårdas på sjukhus.

  Oron är stor för föroreningar i luft och vatten efter olyckan, även om myndigheterna försäkrar att halterna av giftiga ämnen inte nått skadliga nivåer. Den statliga nyhetsbyrån Nya Kina rapporterade dock sent i går att cyanidhalten i avloppsvattnet var elva gånger högre än normalt dagarna efter explosionerna i onsdags. Nu har halten sjunkit till dubbla den normala.

  Miljöorganisationen Greenpeace rapporterar att tester av ytvattnet på fyra platser i 15-miljonerstaden inte har visat på förhöjda nivåer.