Per-Erik Korström Tanumshede
Per-Erik Korström Tanumshede

”Husbilsturism måste utvecklas”

Fler ställplatser och bättre skyltning. Det rekommenderar Riksförbundet Mobil Fritid.

ANNONS
|

– Det är enda sättet att få bort vildcampingen, säger Per-Erik Korström.

Turistsäsongen har precis dragit igång. Och återigen har husbilsdiskussionen tagit fart. Flera campingar i Sotenäs kommun är missnöjda med hur kommunen skött frågan. Trots möten om bland annat bättre skyltning har inget hänt ­inför årets säsong.

– Det känns som man skjuter frågan framåt hela tiden, säger en person till Bohusläningen.

Husbilsturismen ökar ­explosionsartat. I dag räknar man med att det finns 65000 i Sverige. Längs kusten inträffar husbilsfusk, där personer ställer ut bord och stolar på parkeringar. En bild som Per-Erik ­Korström bekräftar.

– Det finns grupper som inte sköter sig, men de ­representerar inte vi. Vi trycker på att man ska göra rätt för sig, säger Per-Erik Korström.

ANNONS

Men för att lösa situationen med husbilsfusket vill Per-Erik Korström se ­betydligt fler satsningar på just husbilsturismen.

– Kommunerna kommer inte undan verkligheten. Det har skett väldigt snabbt, och nu måste man ta till vara på turismen. Om ett par veckor kommer utländska turister, de kommer inte leta efter campingar, säger han.

I stället vill Per-Erik Korström se fler ställplatser för husbilar – och bättre skyltning.

– Vi måste ha komplement till campingar. Platser som är för husbilarnas ­preferenser. Sen måste kommunerna skylta mer och bättre om var hus­bilarna ska parkera och övernatta, säger han.

Ger man ett alternativ till husbilarna blir det lättare att sätta ut begränsningar.

– Man kan till exempel märka ut ett par platser på en parkering för husbilar, eller märka en viss parkering för personbilsklass ett eller två.

Vad tycker du att kommunerna borde göra när det faktiskt sker så kallad vildcamping?

– Det finns parkeringsvakter och sånt sprider sig bland husbilsägare. Men framför allt: ge ett alternativ.

Förbundet bildades 2011 och består av 13 föreningar.

Man arbetar med att föra talan för det mobila fritidslivet som utövas med campingfordon. Man agerar bland annat som remissinstans till Transportstyrelsen och Naturvårdsverket men har också en plats i Husbilsdestination Sverige.

ANNONS