Närhälsan. Jourverksamheten utökas i Tanum.
Närhälsan. Jourverksamheten utökas i Tanum. Bild: Jakob Simonson

Jouren förstärks i Tanum

Jourverksamhetens utökas från och med den 15:e augusti, beslutade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen på tisdagen. Nu har hälso- och sjukvårdsdirektören fått i uppdrag att ta fram förslag till ett nytt avtal med Närhälsan om den utökade jourverksamheten.

ANNONS
|

På tisdagens sammanträde med hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen togs det nya beslutet att utöka jouren fram till midnatt alla dagar i veckan från och med den 15:e augusti. Idag stänger mottagningen klockan 22.00 på vardagar och klockan 17.00 på helger.

Från början var det tänkt att jouren skulle utökas reda i början av sommaren, men har försenats på grund av svårigheter att rekrytera personal, uppger Västra Götalandsregionen i pressmeddelandet.

-Det har varit en lång process där vi prövat flera olika lösningar, men jag tror att denna lösning tillsammans med Närhälsan är det som bäst tillgodoser behovet av primärvård utanför vårdcentralernas ordinarie öppettider för invånarna i området, säger Tony Johansson (MP), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, som lett GrönBlå Samverkans arbete med frågan om jour i Norra Bohuslän, i ett pressmeddelande.

ANNONS

I tidigare beslut har det slagits fast att det ska finnas sjuksköterskekompetens under icke jourtid som stöd och vägledning. Ambitionen är att sjuksköterskan ska ha tillgång till digitalt stöd av läkare om det skulle krävas.

-Nu stärker vi tillgänglighet till nära vård för invånarna i norra Bohuslän. Vi har haft en god dialog med befintliga vårdgivare i området, offentliga såväl som privata, för att nå denna lösning. Vi hade självklart hoppats att kunna komma igång tidigare, men för oss har det viktigaste varit att få till en riktigt bra lösning som också är hållbar över tid, säger Cecilia Andersson (C), ledamot i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

På sammanträdet beslutades det också att styrelsen ska fortsätta diskussionerna med vårdgrannarna i Norge om ökad samverkan över gränserna inom såväl primärvård som sjukhusvård.

ANNONS