Kommunen som har bäst betalt kommunalråd

Den som blir kommunalråd efter första januari kan räkna med minst 44 850 kronor i månadsarvode. Det är drygt 7 000 kronor högre än vad Åsa Karlsson har i den rollen innevarande mandatperiod. Denna ersättning blir ändå blygsam jämfört med motsvarande i till exempel Strömstad.

ANNONS
|

Det kan skilja en kvarts miljon per år mellan hur mycket toppolitikerna i norra Bohusläns kommuner tjänar per år.

Strömstad har principen att kommunalrådets arvode ska vara exakt som för en riksdagsledamot. Inför 2015 har riksdagen inte fattat något beslut ännu om ledamöternas arvoden.

Nuvarande belopp är 59 800 kronor per månad, nästan 718 000 kronor per år, en inkomst som alltså också Ronnie Brorsson (S) i Strömstad har.

Färgelanda låter arvodet för kommunalråd följa prisbasbeloppet, till 100 procent, vilket innebär en inkomst på 44 400 kronor för Peter Johansson (KD), knappt 533 000 kronor per år.

För Munkedals del har kommunalrådet Åsa Karlsson (S) i dag 85 procent av prisbasbeloppet (44 400 kr), vilket gör 37 740 i månaden, cirka 453 000 kronor per år. Häromdagen bestämde fullmäktige att i stället göra en koppling till riksdagsarvodet (75 procent). Därmed höjs kommunalrådets ersättning till 44 850 i månaden, om man utgår från dagens riksdagsarvode.

ANNONS

– Ofta brukar man titta över reglerna inför varje ny mandatperiod. Då är det inte nuvarande politiker som beslutar om sina egna arvoden, utan för dem som är valda nästa period, säger Aya Norvell, administrativ chef i Munkedal.

Munkedal inför 2015 också ett fast arvode för oppositionsråd på 50 procent av vad kommunalrådet har. Det är samma nivå som kommunstyrelsens andre vice ordförande, Ann-Sofie Alm (M), har sedan november förra året.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet begärde, utan att få gehör, återremiss för utredning av en helt annan lösning, nämligen att koppla kommunalrådets arvode till vad kommunanställda tjänar i medel eller median.

Andra exempel på kommunalrådsarvoden i Bohusläningens område är Sotenäs kommun där Mats Abrahamsson (M) har drygt 50 200 kronor per månad, 85 procent av vad en riksdagsledamot tjänar.

Lysekil betalar för närvarande 100 procent av prisbasbeloppet, så som det är i Färgelanda, men enligt uppgift är en förändring på gång inför 2015 där inriktningen är göra en koppling till riksdagsarvodet i stället.

Orust kommun sätter också kommunalrådslönen efter prisbasbeloppet, vilket ger Lars-Åke Gustafsson en månadslön på 44 000 kronor. I Tanum styrs kommunalrådslönen av vad jämförbara yrkesgrupper tjänar, och det ger en månadslön på 50 190 kronor.I Uddevalla får nuvarande kommunalrådet Henrik Sundström 130 procent av prisbasbeloppet, vilket blir 58 000 kronor.

ANNONS

Oppositionsrådet och ett kommunalråd får 49 000 kronor i månaden medan övriga som arbetar hel- eller deltid utgår från månadslönen 44 600 kr.

ANNONS