Kriminellt nätverk i Strömstad - polisen om insatsen

Polisen har under en tid haft en pågående insats mot ett kriminellt nätverk i Strömstad. Det handlar om ett tiotal personer som ägnar sig åt grov organiserad brottslighet kring gränsen.

ANNONS
|

Under våren har polisen i en riktad insats arbetat för att identifiera och lagföra misstänkta personer i ett kriminellt nätverk i Strömstad.

Polisen har sattin resurser för att identifiera nätverket och deras metoder under mars och april.Nu arbetar polisen med att sammanställa information och uppgifter från insatsen.

Polisen talar om en inre krets i Strömstad på ett tiotal personer som är inblandade i det mycket av den grövre brottsligheten.

–Den inre kretsen har en struktur för framför allt stölder och smuggling av narkotika och alkohol, säger förundersökningsledare Göran Gustavsson.

Den innersta kretsen misstänks ha ägnat sig åt både större och mindre brott i flera år, både i trakterna kring Strömstad och på norska sidan. Kretsen ska också haknutit minst lika många personer till si.

ANNONS

Samma personer förekommer i olika ärenden. Bara under det senaste halvåret misstänks flera av dem vara inblandade i stölder, inbrott, narkotikabrott, vapenbrott och penningförfalskning, smuggling och skadegörelse, brott mot utlänningslagen och övergrepp i rättssak. Polisen bedömer att det handlar om organiserad brottslighet i många av de här fallen.

Insatsen har gjorts i samverkan mellan polisen och andra myndigheter, bland annat kustbevakningen, tullen och norsk polis och tull. Arbetet har handlat både om att identifiera personer i nätverket och att samordna ärenden.

–Vi har utsett specialutredare som haft huvudansvar för dessa ärenden, så att det har varit samma handläggare. Det är ett stort antal ärenden som fortfarande hanteras. Nu försöker vi sammanställa allt vi fått in, säger Göran Gustavsson.

Nina Heyden, lokalpolisområdeschef i Västra Fyrbodal, menar att polisens insatser under våren har fått ner brottsligheten.

–Vi har fått en klar bild av vilka som ingår i nätverket, vad de begår för olika brott och hur de arbetar gränsöverskridande. Jag bedömer att våra åtgärder har påverkan på deras förmåga, säger hon.

ANNONS